Με την επίκληση του παρελθόντος και συγκεκριμένα του εθνικού διχασμού και του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ κατηγορώντας την ότι όπως και τότε η συντηρητική παράταξη έτσι και σήμερα δεν ενδιαφέρεται για την χώρα αλλά μόνο να φύγει ο Τσίπρας, όπως τότε ο Βενιζέλος. Μάλιστα έφερε μαζί του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, ένα βιβλίο του ιστορικού Γ. Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό και άρχισε να διαβάζει αποσπάσματα περιγράφοντας ότι για τους αντιβενιζελικούς της περιόδου αυτό που επικράτησε ήταν πως «Να πάει στο διάολο αυτή η χώρα, ό,τι και να γίνει εμείς τον Βενιζέλο δεν τον θέλουμε», ήταν το δια ταύτα της ιστορικής αναδρομής του κ. Τσακαλώτου που προκάλεσε αντιδράσεις στην αίθουσα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδος του φώναξε ότι εδώ δεν συζητάμε για βιβλία, εξοργίζοντας τον υπουργό που άρχισε να φωνάζει: «Δεν έχετε επιχειρήματα. Αφήστε να πω την ομιλία μου», ενώ προς στιγμήν πήγε να μπερδέψει τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τον …Ευάγγελο Βενιζέλο προκαλώντας την παρέμβαση του προεδρεύοντος Μ. Μπαλαούρα ο οποίος διευκρίνισε προς τους φωνασκούντες βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Δεν είπε για τον Ευάγγελο, στον Ελευθέριο Βενιζέλο αναφερόταν»!

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν έκρυβε τον οργή του για τις αντιδράσεις του κ. Λοβέρδου: «Τα βιβλία είναι για όλους, δεν είναι του ΠαΣοΚ. Αφήστε τα αυτά. Είστε και καθηγητής πανεπιστημίου», του είπε ενώ. Ενώ καταφέρθηκε κατά της συντηρητικής παράταξης προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ Δ. Σταμάτη και Ν. Μηταράκη. Παρά το εκρηκτικό κλίμα ο κ. Τσακαλώτος ήταν απτόητος: «Αυτή είναι η παράταξη της Δεξιάς. Δεν σας νοιάζει τίποτα, η οικονομία, η κοινωνία. Μόνο να φύγει ο Τσίπρας. Από την αρχή του 20ού αιώνα είστε το ίδιο, ποντάρετε πάνω στην καταστροφή», είπε. «Έτσι ήταν η Δεξιά να πάει στον διάβολο η χώρα για να βγείτε εσείς στην εξουσία. Δεν σας νοιάζει αυτό που είναι σημαντικό για τη χώρα», επέμεινε παρά τις φωνές από τα έδρανα της ΝΔ επισημαίνοντας ακόμα: «Φύγατε από τον παλαιοκομματισμό και το πελατειακό σύστημα και πήγατε στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό χωρίς να περάσετε από το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος». Όμως τα πυρά του έφτασαν και στο σήμερα. Έτσι δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως την ΝΔ ότι «σπεκουλάρετε ένα μήνα για τις τράπεζες και πρέπει να είστε ντροπιασμένοι (σ.σ. εννοούσε να ντρέπεστε) για αυτό». «Έχετε άγνοια», ακούστηκε να του λέει ο κ. Μηταράκης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε υπερήφανος ως υπουργός που μαζί με τον Γ. Χουλιαράκη και την Κατερίνα Παπανάτσιου καταθέτουν τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το τέλος των μνημονίων, ενώ επανέλαβε ότι το σενάριο βάσης υπάρχει απλώς ως μέτρο σύγκρισης σε σχέση με αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει παρεμβάσεις και αυτές τις περιγράφουμε με πολύ συνοπτικό, ξεκάθαρο και διάφανο τρόπο. Δεν υπάρχει καμία αμφισημία για το τι προτείνει η κυβέρνηση. Δεν μειώνονται οι συντάξεις και παίρνουμε και ένα κομμάτι των αντίμετρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.