Αυτό που συμβαίνει σε ένα μικρό θαλάσσιο χώρο, δυτικά της Κύπρου δεν μπορεί παρά να ονομαστεί…«συνωστισμός πολεμικών πλοίων» κάθε εθνότητας και πολλαπλού οπλισμού (περιλαμβανομένων και πυραύλων Τόμαχωκ).

Εκεί, ως γνωστόν,  βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό ωκεανογραφικό σκάφος  «Μπαρμπαρός» το οποίο έως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές δεν προχώρησε σε καμιά ωκεανογραφική ενέργεια, αλλά έχει ρίξει άγκυρα, μεταξύ του δυτικού άκρου του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ και το νοτιοανατολικού άκρου του FIR Αθηνών.

Στην περιοχή βρίσκεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος Φωκάς  και σε μικρή απόσταση από την ελληνική φρεγάτα μια τουρκική φρεγάτα. Η μία φρεγάτα παρακολουθεί τις κινήσεις της άλλης και η ελληνική παρακολουθεί διακριτικά και τις κινήσεις του Μπαρμπαρός.

Από κάποια απόσταση παρακολουθούν  τα πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και το Μπαρμπαρός  ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και ένα γερμανικό ενώ στο βυθό έχει εντοπιστεί (από την ελληνική φρεγάτα) και ένα τουρκικό υποβρύχιο και ουδείς γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα υποβρύχια στην περιοχή.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι από τουρκικό ναύσταθμο έχουν φύγει για την ευρύτερη περιοχή και άλλα τουρκικά πλοία..