Την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά έσπευσε να σχολιάσει ο γερμανικός Τύπος, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού και της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, κυκλοφορεί σήμερα με τον τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται λόγω ελλιπούς υποστήριξης» και τον υπότιτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια διευθέτησαν τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας. Ο αγώνας όμως για τα σύμβολα κλονίζει την ελληνική κυβέρνηση».
«Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την εφαρμογή της συμφωνίας της Αθήνας με τα Σκόπια. Η Αθήνα δεν ήθελε να εμποδίζει πλέον την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην EE. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία προκειμένου η Μακεδονία να ενσωματωθεί στη Δύση και να εξαλειφθεί οριστικά η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», αναφέρει η εφημερίδα.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης, ο κ. Καμμένος αξιοποίησε την ευκαιρία ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ προκειμένου να αναπτύξει τη δική του εξωτερική πολιτική. «Πρότεινε στην Ουάσιγκτον μια λύση η οποία δεν προέβλεπε την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Κατόπιν θα δημιουργείτο στα Βαλκάνια ενός είδους «μικρό ΝΑΤΟ» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετείχαν όλα τα κράτη των Βαλκανίων τα οποία δεν είναι μέλη της Συμμαχίας», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, «αισθάνθηκε ότι τον παρέκαμψε και επέκρινε δριμύτατα τον κ. Καμμένο» κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. «Καθώς δεν θεώρησε ότι έλαβε επαρκή στήριξη από την πλευρά του πρωθυπουργού Τσίπρα, την Τετάρτη παραιτήθηκε».
«Σχολιαστές στην Αθήνα συμφωνούσαν ότι ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός ήταν ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος εξασφαλίζει με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματός του την πλειοψηφία για τον Τσίπρα στην Βουλή. Άλλος εταίρος για τον Τσίπρα στη σημερινή Βουλή δεν υπάρχει», καταλήγει ο συντάκτης.