Σήμερα στις 12 θα γίνει μια τρίτη συνεδρίαση της Βουλής και πιθανότατα η πρώτη ψηφοφορία, όμως, όλα δείχνουν ότι τα «κουκιά» δεν μαζεύονται και η απόσταση των 73 από τους 80 βουλευτές είναι μεγάλη.
Όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ούτε κατά την χθεσινή συζήτηση σημειώθηκαν ουσιαστικές μετακινήσεις των πολιτικών κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους ή μετατοπίσεις βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.
Έτσι, οι βουλευτές της συμπολίτευσης που πήραν τον λόγο εξέφρασαν την στήριξή τους στην κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πλήττει την ταυτότητα των πολιτών της πΓΔΜ και ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή, αντισυνταγματική, επιβλαβής και ετεροβαρής για την πΓΔΜ συμφωνία, η οποία επιπλέον κατέστη “πολιτικά και νομικά νεκρή” μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσαν ότι, με δεδομένα τα εκλογικά προγράμματα των πολιτικών κομμάτων και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ με την παρούσα σύνθεσή του δεν νομιμοποιείται να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.
Όπως φαίνεται, και υιοθετούν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής στάσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ή τουλάχιστον από ένα μέρος των βουλευτών του (σ.σ. τουλάχιστον 8), προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.
Όπως μετέδιδαν χθες τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στη δεύτερη συνεδρίαση ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRO-DPMNE, Ντάγκαν Ντάνεφ, κατέθεσε αίτημα να επιτραπεί στον Πρόεδρο του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι να μιλήσει από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να απευθυνθεί «στους βουλευτές και στους πολίτες».
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που ανέλαβε την ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Δεκέμβριο 2017, δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 και κατά συνέπεια δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου.
Το αίτημα απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος ανέφερε ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει, ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν πλήττει την ταυτότητα των πολιτών της χώρας. Σημείωσε ότι η ταυτότητα είναι αίσθημα και κανένα έγγραφο – είτε πρόκειται για συμφωνία, νόμο ή Σύνταγμα – δεν μπορεί να την αφαιρέσει. «Σκοπός της Συμφωνίας είναι να βρούμε λύση, να θάψουμε τα τσεκούρια, να συμφιλιωθούμε, να δημιουργήσουμε χώρο για το μέλλον και την συνεργασία», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”.
Έριξε γέφυρες
Εμφανής η προσπάθεια να ρίξει γέφυρες συμφιλίωσης, κάτι που φάνηκε και από την απόφαση των δικαστικών αρχών της πΓΔΜ να άρουν το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί σε δύο από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της χώρας. Πρόκειται για τους βουλευτές Λιούμπεν Αρναούντοφ και Σάσο Βασίλεφσκι, οι οποίοι θα καταβάλουν χρηματική εγγύηση. Έτσι, από τους 5 βουλευτές του VMRO-DPMNE που κατηγορούνται στην συγκεκριμένη υπόθεση, σε κατ’ οίκον περιορισμό παραμένει μόνο ο Κρστο Μούκοσκι.
Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών του VMRO-DPMNE ότι έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και δεν επιδίωξε εθνική συναίνεση στο θέμα του ονόματος, ο Ζάεφ επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνονταν για κάθε σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, «στον βαθμό που αυτό δεν θα έπληττε την διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας» και ότι η Συμφωνία δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μόλις οριστικοποιήθηκε. «Μοιραστήκαμε με την αντιπολίτευση ό,τι μπορούσαμε να μοιραστούμε», είπε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και πρόσθεσε ότι ασφαλώς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε αρκετά θέματα.
Χαρακτηριστική ήταν η παραδοχή της ήττας του που οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, εκτός μεγάλου απροόπτου.
-«Έχω επίγνωση ότι δεν διαθέτω 80 βουλευτές. Έκανα ό,τι μπορούσα για να έχουμε μία διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι. Αυτό που αποφασίζουμε τώρα, είναι να δώσουμε την ευκαιρία να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης. Αν στο τέλος οι συνταγματικές τροπολογίες έχουν κάτι που μας φαίνεται κρυφό και απειλητικό, μπορούμε να μην τις ψηφίσουμε», είπε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σύμφωνα με το “MIA”.
Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, είμαι διατεθειμένος να καθίσω με όλους, περιλαμβανομένου του ηγέτη του VMRO-DPMNE, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε συναίνεση σε αυτό το ζήτημα», είπε o Ζάεφ.
Είπε ηχηρό «όχι»
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στη σημερινή συζήτηση έγινε από τον βουλευτή του VMRO-DPMNE Κρστο Γιοβάνοφσκι, ο οποίος ήταν μεταξύ των λίγων βουλευτών του κόμματος που είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα.
Ο Γιοβάνοφσκι είπε ότι θα ψηφίσει κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος και ότι δεν πιστεύει στην Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν πρέπει, κ. Ζάεφ, να ωθείτε τους βουλευτές να πατήσουν ένα κουμπί για το οποίο δεν έχουν ορκιστεί», ανέφερε ο Γιοβάνοφσκι και απηύθυνε έκκληση να καθίσουν σε ένα τραπέζι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ηγέτης τουVMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ως ηγέτες των δύο μεγαλύτερων σλαβικών κομμάτων της πΓΔΜ, για να συμφωνήσουν για το μέλλον της χώρας. «Ούτε εσείς, κ. Ζάεφ, είστε βουλευτής, ούτε ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι βουλευτής. Κλειστείτε κάπου για 5-10 μέρες, όσο χρειαστεί, συμφωνείστε και ύστερα ελάτε εδώ στο Κοινοβούλιο να συζητήσουμε», είπε ο Γιοβάνοφσκι.