Oι αριθμοί είναι πράγματι εντυπωσιακοί: περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη διετία 2017-2018, με την τάση να βαίνει αυξανόμενη καθώς η τρέχουσα χρονιά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στο εν λόγω διάστημα οργανώθηκαν 6000 ποικίλου χαρακτήρα εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο οι οποίες αγκαλιάστηκαν με θέρμη από τους κατοίκους της Αττικής και όχι μόνο. Τάδε έφη ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΠΙΣΝ Α.Ε Νίκος Μανωλόπουλος στην πρώτη- πανηγυρικού χαρακτήρα- συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 17/10 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης με αφορμή τη συμπλήρωση του ημίσεος της θητείας του Δ.Σ της Ανώνυμης Εταιρείας η οποία άρχισε μετά την παράδοση του έργου από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο στις 23 Φεβρουαρίου 2017.
Στη συνέντευξη Τύπου χαιρετισμό απηύθηναν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος – καθώς η Α.Ε αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου- η νέα πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος Λυδία Κονιόρδου, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης ( οι δύο οργανισμοί στεγάζονται πλέον στο ΚΠΙΣΝ) ενώ σε απευθείας σύνδεση με τη Νέα Υόρκη παρενέβη στη συνέντευξη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος.
Ανοιχτός χώρος
Συνεχίζοντας, ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρθηκε στις βασικές προκλήσεις που αντιμετώπισε το Δ.Σ από την έναρξη της θητείας του αλλά και στα μελλοντικά σχέδια. Στις πρώτες κατέταξε την επίτευξη του οράματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (δωρητή του έργου) ως προς τη λειτουργία του Κέντρου ως δημοσίου χώρου ανοιχτού σε όλους. Υπογράμμισε το κερδισμένο στοίχημα της επισκεψιμότητας αλλά και την επιτυχημένη μετεγκατάσταση της ΕΒΕ και της ΕΛΣ ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική διαχείριση λέγοντας πως το οικονομικό αποτέλεσμα του 2017 ήταν καλύτερο από το προβλεπόμενο και το 2018 κινείται αναλόγως.
Μέσα απ΄αυτό το πρίσμα, στόχος για το μέλλον είναι ο εμπλουτισμός της προσφοράς του Κέντρου στην κοινωνία. Ετσι, εκθέσεις γλυπτικής εντάσσονται σε σταθερή βάση στον προγραμματισμό, νέες εστίες εμπειριών για το κοινό αναμένεται να λειτουργήσουν ενώ απ΄το Καλοκαίρι θα προστεθεί και νέος εκθεσιακός χώρος.
Ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε και το θέμα της επέκτασης του Μετρό προς το ΚΠΙΣΝ για το οποίο γίνονται επαφές με την Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δύο άλλους φορείς (Λυρική- Βιβλιοθήκη) προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα. Παράλληλα, είπε ότι επιδιώκεται και πιο συστηματική σύνδεση με τουριστικούς φορείς ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των τουριστών στο Κέντρο αφού όπως προκύπτει και από τα ευμενή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο το ΚΠΙΣΝ εξελίσσεται σ΄ένα από τα πιο δημοφιλή νέα τοπόσημα της πόλης.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών εξήρε την οικονομική διαχείριση του Κέντρου λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν έχει κανένα παράπονο ενώ εξέφρασε την ελπίδα να έχουν διαψευστεί όσοι εξέφραζαν φόβους για το μέλλον του Κέντρου με το πέρασμά του στο Δημόσιο.
Από την πλευρά τους τόσο ο Στ. Ζουμπουλάκης όσο και ο Γ. Κουμεντάκης αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα αλλά και στα ζητούμενα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο πρώτος, αφού αναγνώρισε ότι το εγχείρημα της συγκατοίκησης είναι δύσκολο αφού στο ΚΠΙΣΝ συνυπάρχουν τρία Υπουργεία (Οικονομικών-Παιδείας- Πολιτισμού) και ισάριθμοι διαφορετικής δομής φορείς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η ΕΒΕ έχει πλέον προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 8 εκ ευρώ για το 2018, ωστόσο, όπως είπε, η πλήρης λειτουργία της Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής είπε ότι η ΕΛΣ είναι υπερήφανη που συμμετέχει σ΄ένα από τα μεγαλύτερα αστικά εγχειρήματα στη χώρα μας. Επισήμανε ότι η ΕΛΣ μετεγκαταστάθηκε στο ΚΠΙΣΝ με τον ίδιο προϋπολογισμό και το ίδιο προσωπικό παρόλο που ο όγκος δουλειάς αυξήθηκε πολύ. Ωστόσο, η πρόκληση αντιμετωπίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις δύσκολες συνθήκες της χώρας αλλά και χάρη στη δωρεά του ΙΣΝ. Παράλληλα, ο Γ. Κουμεντάκης αναφέρθηκε στο όραμα της κατάκτησης μιας θέσης μεταξύ των σημαντικών λυρικών θεάτρων της Ευρώπης ώστε η ΕΛΣ να συμβάλλει στη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Τέλος, στην παρέμβασή του ο Α. Δρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τούδε πορεία του εγχειρήματος, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα κι ευχαρίστησε τον κόσμο που αγκαλιάζει καθημερινά το έργο. «Ελπίζω το ΚΠΙΣΝ να γίνει παράδειγμα για το πώς η χώρα μας θα πάει μπροστά» είπε συγκεκριμένα δηλώνοντας αισιόδοξος και επαναλαμβάνοντας πως το έργο ανήκει στην ελληνική κοινωνία.