Η 56χρονη Άννα Μπερνς απέσπασε το Βραβείο Booker 2018 με το μυθιστόρημά της «Milkman» (Faber & Faber), ένα έργο που χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστο» και «απαιτητικό».
Η ίδια μάλιστα έγραψε ιστορία στο πλαίσιο του θεσμού καθώς έγινε η πρώτη συγγραφέας από τη Βόρεια Ιρλανδία που τιμάται με την κορυφαία ετήσια λογοτεχνική διάκριση στον αγγλόφωνο κόσμο.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Γκίλντχολ του Λονδίνου, όπως πάντα, και η νικήτρια θα λάβει 50.000 στερλίνες ως χρηματικό έπαθλο.
Το βιβλίο (είναι το τρίτο της συγγραφέως) διαδραματίζεται σε μια πόλη που δεν κατονομάζεται (αλλά είναι το Μπέλφαστ) κατά την περίοδο των «Ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ήταν μια εποχή βίας και καχυποψίας που μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στην παράνοια, σύμφωνα με την Άννα Μπερνς.
Στο επίκεντρο του μυθιστορήματος βρίσκεται μια παράξενη ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς και οι άφατοι μηχανισμοί καταπίεσης μιας κλειστής κοινωνίας.
Η πρωτοπρόσωπη αφηγήτρια είναι μια 18χρονη κοπέλα, την οποία πλευρίζει συστηματικά ένας μυστηριώδης και αρκετά μεγαλύτερός της άντρας, που δεν είναι άλλος από τον «Γαλατά» του τίτλου.
Ο χαρακτήρας αυτός, που στοιχειώνει σαν φάντασμα την πλοκή, δεν συνδέεται με γαλακτοκομικά προϊόντα, ασφαλώς, σχετίζεται περισσότερο με τον IRA…
Ο πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής, ο φιλόσοφος Κουάμε Άντονι Άπια, χαρακτήρισε το έργο «απίστευτα γνήσιο» και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα προήλθε ύστερα από ομοφωνία των μελών της.
Η Άννα Μπερνς συναγωνίστηκε στη βραχεία λίστα τους Αμερικανούς Ρίτσαρντ Πάουερς και Ρέιτσελ Κούσνερ, τον Σκωτσέζο ποιητή Ρόμπιν Ρόμπερτσον, την Καναδέζα Έσι Εντούτζιαν και την 27χρονη Βρετανίδα Ντέιζι Τζόνσον η οποία έγινε η νεότερη υποψήφια για το βραβείο στην πολυετή ιστορία του.
Στα ελληνικά είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα, το 2005, το πρώτο βιβλίο της Άννα Μπερνς (No Bones) με τίτλο «Αντίλαλοι – Σπασμοί πολέμου», από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου.