Το σχίσμα στην Ορθοδοξία προ των πυλών

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Ρωσίας που ανακοινώνει την οριστική διακοπή της Κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη

H κρίση «σχίζει το σώμα της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας». Αυτό το σαφές μήνυμα αποστέλλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσα από το ανακοινωθέν που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το Πατριαρχείο Ρωσίας αμέσως μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Συνόδου που συγκλήθηκε στο Μίνσκ.

Μάλιστα η Σύνοδος της Εκκλησίας της Μόσχας καλεί τους Ορθοδόξους Προκαθημένους να πάρουν θέση έναντι των αντικανονικών, στις αντικανονικές όπως τις χαρακτηρίζει, αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας έχει ως εξής:

«Μινσκ, τη 15η Οκτωβρίου. Οι Πράξεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το έφεραν έξω από το πεδίο της κανονικότητας, το οποίο έκανε αδύνατη την ευχαριστιακή κοινωνία της Ρωσικής Εκκλησίας με αυτό, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας.

“Επαναφορά στην εκκλησιαστική κοινωνία σχισματικών και αναθεματισμένων από άλλη Τοπική Εκκλησία με όλους χειροτονηθέντες από αυτούς “επισκόπους” και “κληρικούς”, είναι επιβολή σε κανονικό έδαφος άλλης Εκκλησίας, η άρνηση των υποχρεώσεων και ιστορικών αποφάσεων – φέρνει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εκτός πεδίου της κανονικότητας” — υπογράμμισε Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίες της Ρωσίας.

Μέχρι τη στιγμή που το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν θα ακυρώσει όλες τις προαναφερθέντες αποφάσεις, οι κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας δεν γίνεται να συλλειτουργούν με κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ οι πιστοί δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα μυστήρια που εκτελούνται στους ναούς της.

Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους Προκαθημένους και τις Συνόδους των Τοπικών Εκκλησιών σε αξιολόγηση των αντικανονικών πράξεων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, για κοινή αναζήτηση της εξόδου από προκειμένη βαριά κρίση, που σχίζει το σώμα της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.