Το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, που δέχτηκε βροχή μολότοφ από κουκουλοφόρους, βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές. Συγκριτικά το όμορο ΑΤ Εξαρχείων μπορεί να έχει δεχτεί πολύ περισσότερες επιθέσεις κουκουλοφόρων και να έχει στην αρμοδιότητά την Πλατεία Εξαρχείων (αν και όταν έχει επεισόδια η αντιμετώπισή τους είναι ευθύνη διευθύνσεων της ΓΑΔΑ), όμως κατά τα άλλα δεν αντιμετωπίζει πολύ σοβαρότερα περιστατικά από άλλες περιοχές.
Όμως, το ΑΤ της Ομόνοιας διαχειρίζεται μερικές από τις πιο δύσκολες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, από εκείνες που έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Γι’ αυτό και για χρόνια είχε τη φήμη «σκληρού» αστυνομικού τμήματος. Όμως, τα τελευταία χρόνια είχε δεχτεί πολλές καταγγελίες ότι η «σκληρότητά» του έπαιρνε τη μορφή παραβατικής συμπεριφοράς.
Στη δεκαετία του 1990 θα υπάρξουν πλήθος καταγγελίες για κακομεταχείριση συλληφθέντων και κρατουμένων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ιδίως μεταναστών. Μάλιστα τον Αύγουστο του 1999, ύστερα από αυτοψία, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών. Σε απάντηση, ο υπουργός έδωσε εντολή να καθαριστεί το κτίριο, να βαφούν οι τοίχοι και να εξεταστούν οι κρατούμενοι από γιατρό, ενώ από την πλευρά της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών υποστήριξε ότι έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για την κατά το δυνατόν βελτίωση των εγκαταστάσεων και τον ευπρεπισμό των εσωτερικών χώρων.
Σοβαρές καταγγελίες
Θα υπάρξουν επίσης καταγγελίες για διαφθορά. Αποκορύφωμα, η παραπομπή του πρώην διοικητή του ΑΤ Ομονοίας, ενός αστυνομικού του ίδιου τμήματος και ενός συμβούλου του υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για παροχή προστασίας το 1997 σε οίκο ανοχής που λειτουργούσε στην οδό Αριστοτέλους.
Στις 20 Νοεμβρίου του 2006 ένας αλλοδαπός προσάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της επόμενης μέρας. Στη διάρκεια της παραμονής του στο αστυνομικό τμήμα δεν του επιτράπηκε να δει συγγενικά του πρόσωπα. Η σύζυγός του υποστήριξε ότι έφερε τραύματα. Στις 22 Νοεμβρίου αποβίωσε. Τότε θα υπάρξουν διαμαρτυρίες για το θάνατό του, ενώ ερώτηση είχε καταθέσει στη Βουλή ο τότε βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης.
Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά.
Ένας μετανάστης από το Πακιστάν ο Αλί Ζιαράτ, κατήγγειλε ότι στις 19 Δεκέμβρη 2006 σε μπλόκο αστυνομικών του ΑΤ Ομονοίας έχασε τα λεφτά του δώρου του, 420 ευρώ, τα οποία κατά την σωματική έρευνα του τα κράτησε ο ένας εκ των δύο αστυνομικών και δεν του τα επέστρεψε, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας. Θα μηνυθεί για συκοφαντική δυσφήμιση από τους αστυνομικούς, μαζί με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, γνωστό ακτιβιστή του αντιρατσιστικού κινήματος και σήμερα δημοτικό σύμβουλο Αθηνών. Ο Κωνσταντίνου θα αθωωθεί το 2012.
Τον Ιούνιο του 2007 έρχεται στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε εξευτελισμό αλλοδαπών από αστυνομικούς του ΑΤ Ομονοίας. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα ένα χρόνο πριν. Ξεσπάει τεράστιος θόρυβος. «Η πράξη είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Προσβάλλει ευθέως τον πολιτισμό μας και θίγει βάναυσα το κύρος της Αστυνομίας» δήλωσε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας.
«Εξεγείρεται κάθε δημοκρατική συνείδηση μπροστά στις σκηνές τύπου φυλακών Αμπού Γκράιμπ, που είδαν το φως στο Διαδίκτυο. Σκηνές βαρβαρότητας από βασανιστήρια σε βάρος ανηλίκων αλλοδαπών σε Αστυνομικό Τμήμα, που έχει γνωστό βεβαρημένο παρελθόν. Το κακό έχει παραγίνει. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν. Τι περιμένει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για να παραιτηθεί;» είχε δηλώσει τότε εκ μέρους του Συνασπισμού ο κ. Π. Τριγάζης.
Ο αρχιφύλακας θα διωχθεί και θα αποταχθεί. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 2015, το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει πάνω από 150.000 ευρώ στους δύο αλλοδαπούς.
Βασανισμοί
Το 2009 νέα καταγγελία γίνεται για βασανισμό κρατούμενου μετανάστη στο ΑΤ Ομονοίας. Η γνωστή δικηγόρος Γιάννα Κουρτόβικ κατήγγειλε στις 21 Νοεμβρίου 2009 ότι ο Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ξυλοκοπήθηκε άγρια στο ΑΤ. Ομονοίας. Τότε θα γίνουν και καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης. Ανακοίνωση του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Περίπου 70 άτομα κρατούνται στοιβαγμένα σε κρατητήρια που στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν για το 1/3 από αυτούς, κανένα δικαίωμα προαυλισμού, μετανάστες που κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες ακόμα και για τέσσερις μήνες».
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016 το ΑΤ Ομονοίας βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο καταγγελιών. Σύμφωνα με καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων–Μεταναστών/τριων», το μεσημέρι της 27/09/2016 στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο στην οδό Ασκληπιού για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης. Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από 5 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες 20 και 22 ετών. Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο ΑΤ Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Εν τέλει ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του και ειδοποίησε τους γονείς του. Οι γονείς και οι δικηγόροι που μετέβησαν στο ΑΤ Ομονοίας κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών. Την καταγγελία έφεραν στη Βουλή 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου.
Θα υπάρξει μάλιστα και ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: ««Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τις αυθαίρετες νομικά και ηθικά διαδικασίες ελέγχου και εξακρίβωσης από αστυνομικά όργανα στο ΑΤ Ομονοίας. Διαδικασίες που υπέστησαν για πολλές ώρες πέντε προσφυγόπουλα 12-14 χρονών. Στο βαθμό, βέβαια, που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα, αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας».
Για την υπόθεση είχε δώσει εντολή για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων παιδιών προσφύγων ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα απαντήσει ότι ερευνά την υπόθεση, όμως θα υπογραμμίσει ότι «προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».
Ξυλοδαρμός μετανάστη
Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου θα κάνουν καταγγελία ξυλοδαρμό μετανάστη μουσικού δρόμου στην πλατεία Μοναστηρακίου αλλά και στο ΑΤ Ομόνοιας.
Στις 30 Ιανουαρίου 2018, μια ασκούμενη δικηγόρος που θέλησε να καταγγείλει στο ΑΤ Ομονοίας περιστατικό αυθαιρεσίας σε βάρος μετανάστη, βρέθηκε τελικά η ίδια κατηγορούμενη για απείθεια και εξύβριση, σε μια υπόθεση που επίσης θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.
Σε αυτές τις καταγγελίες μπορούν να προστεθούν και άλλες, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Προφανώς και δεν δικαιολογούν επ’ ουδενί την επίθεση που δέχτηκε το ΑΤ Ομονοίας, από την οποία κινδύνευσαν άνθρωποι και απειλήθηκε να υπάρξουν μεγάλες καταστροφές. Όμως, αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν τα υπαρκτά προβλήματα με τον τρόπο της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας αλλά και την αδυναμία να υπάρξει εκσυγχρονισμός και (πολλές φορές) εκδημοκρατισμός του αστυνομικού σώματος το οποίο βάζει το κεφάλι στην άμμο κάθε φορά που γίνεται κάποια καταγγελία.
Οπως ο πρόσφατος ξυλοδαρμός του Ζακ Κωστόπουλου…