Ισραήλ και Ελλάδα, κοινή γαστρονομική φιλοσοφία

Με γαστρονομικό κάλεσμα γιόρτασε η Ισραηλινή πρεσβεία τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ.

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ, η Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα και η πρέσβυς κ. Irit Ben-Abba διοργάνωσε στο Galaxy του Χίλτον μια γαστρονομική βραδυά με δύο γνωστούς σεφ. Τον Ισραηλινό Assaf Granit και τον Ακη Πετρετζίκη.

Εμπνευση το street food στις δύο χώρες. Τα φαγητά περνούσαν σε δίσκους, μικρά πιατάκια το καθένα που τα έτρωγες με το χέρι ή με ένα μικρό πηρουνάκι όπως τα παραδοσιακά street food. Οι μεζέδες που δοκιμάσαμε: Από τον Assaf Granit: Kade (φύλλο κρούστας με φέτα και mangold (παντζάρι),  τόνος ταρτάρ με αραβική σαλάτα, Chiga (πληγούρι, ντομάτες, πιπεριές και αντζούγιες), σαλάτα με μάραθο, στραγγιστό γιαούρτι, σάλτσα βινεγκρέτ και πάστα ελιάς, και παγωτό ταχίνι.

Από τον Άκη Πετρετζίκη:  Αρνίσια χαμπουργκεράκια με σάλτσα τζατζικιού σολωμός ταρτάρ με πάπαντομς (ινδικά πιτάκια) και γιαούρτι, μπρουσκέτα με μαριναρισμένες αντζούγιες και μελιτζανοσαλάτα, λαβράκι καρπάτσιο με ελληνική σαλάτα, ελληνικό γιαούρτι πανακότα, και λουκουμάδες με σως σοκολάτας.

Το φαγητό ήταν καλό, νόστιμο, χωρίς όμως εξάρσεις. Μού άρεσε ιδιαίτερα ένα μικρό πιατάκι με πληγούρι, ταχίνι και γιαούρτι του Assaf Granit, που μού φάνηκε πιάτο με προσωπικότητα, με μια ξεχωριστή ιδέα, που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ζήτησα την συνταγή και την περιμένω. Αν όντως την λάβω από το Ισραήλ θα σας την μεταφέρω.

Πολύ όμορφα μίλησαν και οι δύο σεφ. Ο σεφ Assaf Granit μας διηγήθηκε ότι η Πολωνοεβραία γιαγιά του αντάλασσε συνταγές με την γειτόνισσά της που ήταν Εβραία από το Μαρόκο και τόνισε ότι στην ισραηλινή κουζίνα συναντώνται  γαστρονομικές παραδόσεις από τα πέρατα του κόσμου, όπου υπήρχε εβραϊκή διασπορά. Και ο Ακης Πετρετζίκης που μίλησε για τα κοινά της ισραηλινής και της ελληνικής κουζίνας: την φιλοσοφία της απλότητας και το ελαιόλαδο.

Η ατμόσφαιρα της γιορτής ήταν φιλική και χαλαρή, η πρέσβυς κ. Irit Ben- Abba, μίλησε ελάχιστα ανοίγοντας την εκδήλωση και έπειτα  περιποιήθηκε όλους τους καλεσμένους ως ευγενής οικοδέσποινα της βραδιάς. Η νότα της ζωντανής μουσικής από τον κιθαρίστα Μιχάλη Σουρβίνο, μας ταξίδεψε στις μουσικές της Μεσογείου με τα παραδοσιακά σεφαραδίτικα τραγούδια αλλά και Μάνο Χατζιδάκη, και άλλα.

Φεύγοντας μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη: Γλαστράκια πήλινα φυτεμένα με μυρωδικά, ένα για τον κάθε καλεσμένο. Φρέσκος βασιλικός, ρίγανη, δυόσμος, ματζουράνα, μελισσόχορτο κ.α.. Διάλεξα την μέντα που είναι η αγαπημένη μου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.