«Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτηρίζει την εισβολή του 1974 στην Κύπρο η Άγκυρα, απαντώντας στην κοινής δήλωση που υπέγραψαν οι ηγέτες Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου κατά την τριμερή συνάντησή τους στην Κρήτη.
Σε προκλητική ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ εκφράζει την ενόχληση της τουρκικής πλευράς για τους αδικαιολόγητους, όπως τους χαρακτηρίζει, χαρακτηρισμούς, εναντίον της Τουρκίας που περιλήφθησαν στην κοινή ανακοίνωση της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ συμπληρώνει πως «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να διατηρεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα που απορρέουν από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Είναι απαράδεκτο να παραβλέπονται οι θηριωδίες που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι εναντίον των Τουρκοκυπρίων μεταξύ 1963 -1974 στο νησί και να αποδίδεται το Κυπριακό πρόβλημα στην ειρηνευτική επιχείρηση που διεξήγαγε η Τουρκία το 1974 βασισμένη σε δικαιώματα που πηγάζουν από τη συμφωνία του 1960.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να διατηρεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα που απορρέουν από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».
Αυτοί που πραγματοποιούν βήματα στην περιοχή εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, καθώς και εκείνοι που αγνοούν την Τουρκία στην περιοχή, δεν θα επιτύχουν ποτέ τους στόχους τους».
«Σχέδιο εισβολής από την Κρήτη» καταγγέλλει η Yeni Safak
Στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής για σχέδιο «εισβολής» από την Κρήτη και «στραγγαλισμό» της Τουρκίας στη Μεσόγειο μέσω οριοθέτησης της ΑΟΖ από Ελλάδα και Αίγυπτο.
Η εφημερίδα, προφανώς ενοχλημένη από τις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει πως Αθήνα και Κάιρο φιλοδοξούν να οριοθετήσουν ευρεία θαλάσσια ζώνη που θα αρχίσει νοτιοανατολικά της Κρήτης και θα περιορίζει δραστικά τις ευκαιρίες της Τουρκίας στην Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την Yeni Safak, το σχέδιο «καταδικάζει» την Τουρκία σε περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει και χάρτες πάνω στους οποίους σημειώνει ότι ότι η τουρκική θαλάσσια ζώνη θα έπρεπε να είναι υπερτριπλάσια και να φτάνει έως την αιγυπτιακή ΑΟΖ, χωρίζοντας πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο.
Κλείνοντας, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει σε έλθει σύντομα σε συνεννόηση με την Λιβύη ώστε να ανατρέψει τα σχέδια Αθήνας – Καΐρου.