Σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη και του βουλευτή της ΚΙΝΑΛ Ι. Μανιάτη σημειώθηκε στην Βουλή σχετικά με την εξαγορά από την ΔΕΗ της ζημιογόνας σκοπιανής εταιρείας ηλεκτρισμού (EDS) ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της πΓΔΜ. Ο κ. Μανιάτης κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης, ζήτησε εξηγήσεις ενώ έθεσε και το θέμα της αποφυγής εκ μέρους της κυβέρνησης να φέρει στην Βουλή την επίμαχη σύμβαση, θέση με την οποία συντάχθηκε επικαλούμενος την δεοντολογία και ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης. Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει ότι έρχονται στην Βουλή συμβάσεις των οποίων το ύψος και το μέγεθος της συναλλαγής είναι πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ κάτω από αυτό (η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας κόστισε 4,8 εκατ. Ευρώ) δεν χρειάζεται καν γνωστοποίηση». Ο κ. Μανιάτης ρώτησε αν γνώριζε η κυβέρνηση ότι η εν λόγω εταιρεία ανήκε στον αντιπρόεδρο των Σκοπίων, ενώ είπε ότι οι έλεγχοι των στοιχείων της ολοκληρώθηκαν μετά την εξαγορά της την οποία συνέδεσε με την διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.
«Να δεχθώ ότι πρόκειται για ένα επενδυτικό κελεπούρι. Είστε στο μέσον της διαπραγμάτευση για το εθνικό θέμα του ονοματολογικού. Η κυβέρνηση το θεωρεί ως μια πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία. Εμείς την θεωρούμε επιζήμια και θα την καταψηφίσουμε. Έρχεστε και εξαγοράζετε την εταιρία του αντιπροέδρου του Ζάεφ. Δεν σκεφθήκατε ότι αν υπάρχει αυτός ο συγχρονισμός θα υπάρξουν και συνειρμοί, σκέψεις και προβληματισμοί;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης και συμπλήρωσε: «Θέλατε να την κρύψετε την σύμβαση γι’ αυτό δεν την φέρνετε στην Βουλή; Ξέρατε ότι θα υπάρχει αυτή η συσχέτιση αλλά εκτιμήσατε ότι δεν βαριέσαι; Μήπως δεν το σκεφτήκατε καν και δεν συσχετίσατε δυο κορυφαίες αποφάσεις και είπατε δεν πειράζει;».
Ο κ. Σταθάκης απέδωσε στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ λογική ανακολουθία στα επιχειρήματά του διερωτώμενος: «Εχουμε μια συμφωνία (των Πρεσπών) που εσείς θεωρείτε επιζήμια. Και εμείς κάνουμε μια οικονομική συμφωνία (για την εξαγορά της εταιρείας) για να περάσουμε στην άλλη πλευρά το μήνυμα ότι έχουμε μια επιζήμια συμφωνία;». Ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για μια «τόσο απλή και διάφανη διαδικασία» και διερωτήθηκε γιατί τη αντιπολίτευση δεν έθεσε το θέμα τότε και έρχεται και το θέτει τώρα. Ενώ σχετικά με τον αντιπρόεδρο των Σκοπίων είπα ότι «έχει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών εταιρειών» και ότι η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας ήταν ένα επενδυτικό βήμα που έκανε η ΔΕΗ μετά από εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας που δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Όπως δήλωσε εξάλλου «ακολουθήθηκε η καθιερωμένη διαδικασία που γίνονται οι εξαγορές διεθνώς», ενώ σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία τόνισε ότι «η αποτίμηση της εταιρείας δεν εδράζεται σε μια ζημιογόνα χρονιά αλλά σειρά προηγούμενων κερδοφόρων ετών». Θεώρησε δε ότι η όλη συζήτηση έχει κλείσει ενώ όπως είπε «μάλλον η ΝΔ είναι σε μεγάλη απόγνωση όταν ανασύρει θέματα που έχουν γίνει με απόλυτη διαφάνεια» και επικαλέστηκε προς τούτο τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ. «Απορώ γιατί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ επαναφέρουν ένα θέμα που είναι τόσο κρυστάλλινο», ανέφερε χαρακτηριστικά.