Μετά το αρχικό ξέσπασμα υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις «πρωτοβουλίες» του Πάνου Καμμένου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αμερικανικές βάσεις αλλά και την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στη συνέχεια ώστε να μην διαταραχθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, ήρθε σήμερα ο Φώτης Κουβέλης να εκτοξεύσει νέα «βέλη» κατά του υπουργού Άμυνας.
Ο κ. Κουβέλης ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στη στάση του Π.Καμμένου και στις τελευταίες παρεμβάσεις του στην Αμερική με τις οποίες διαφοροποιήθηκε για μία ακόμη φορά από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, δήλωσε πως «προφανώς και δεν βοηθάει την κυβέρνηση».
Παρουσίασε, τόνισε ο κ. Κουβέλης, «στις ΗΠΑ ένα διαφορετικό σχέδιο από αυτό της κυβέρνησης που έχει συγκεκριμένη πολιτική την οποία υπηρετεί. Γνωρίζουμε τη διαφορετική θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά σε μείζονα ζητήματα πρέπει κάθε υπουργός να εκφράζει την συνολική πολιτική της κυβέρνησης, κατά τούτο οι δηλώσεις του κ. Καμμένου δεν ανταποκρίνονται στη θεσμική ευθύνη κάθε υπουργού».
Ο υπουργός Ναυτιλίας συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση . «Θα πρέπει ο ΥΠΑΜ να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Προφανέστατα με τη στάση του δεν υπηρετεί τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης σε ένα κορυφαίο ζήτημα».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναδάκη ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει plan Β για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή θέμα βάσεων για την κυβέρνηση σταματώντας έτσι κάθε συζήτηση για το θέμα. «Ήταν άκομψος ο τρόπος που άνοιξε η συζήτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα Καμμένου.
Ο κ. Βερναδάκης αφού χαρακτήρισε έντιμη τη συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, έσπευσε να καταλογίσει στον Πάνο Καμμένο «θεσμική υπέρβαση» καθώς χωρίς να το έχει συζητήσει το θέμα στο υπουργικό ή με τον πρωθυπουργό άνοιξε τέτοιο ζήτημα στις ΗΠΑ.
«Απαντήσεις με την επιστροφή Καμμένου»
Πάντως παρά τις οργισμένες αντιδράσεις υπουργών κατά Καμμένου, οι ΑΝΕΛ μέσω του εκπροσώπου τους Θοδωρή Τοσουνίδη – ο οποίος έλεγε ότι οι ΑΝΕΛ θα είναι ανοιχτοί στο να συζητήσουν μία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που μπορεί να καταθέσει μελλοντικά η ΝΔ – επιχείρησε να καθησυχάσει για την πολιτική συμβίωση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε όσους επικρίνουν τις πρωτοβουλίες Καμμένου.
«Η επιστροφή του Πάνου Καμμένου από την ερχόμενη εβδομάδα θα τακτοποιήσει τα πράγματα και θα δώσει τις απαντήσεις όπου χρειάζονται» τόνισε ενώ συμβούλεψε όσα μέλη της κυβέρνησης ή βουλευτές επιτέθηκαν στον κ. Καμμένο να «είναι πιο εγκρατείς, όταν μιλούν για τον υπουργό Άμυνας».
Ο κ. Τοσουνίδης επιχείρησε να απλώσει ένα πέπλο μυστηρίου πίσω από τις προτάσεις Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αμερικανικές βάσεις και κυρίως για το αν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός. «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, είναι ζητήματα που άπτονται των καθηκόντων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας και συνολικά της κυβέρνησης. Αυτό που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ και εξέπεμψε ως μήνυμα, ήταν το μήνυμα μιας χώρας αποφασισμένης να υποστηρίξει την καλή γειτονία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται εδώ στο πλευρό όλων των λαών της Βαλκανικής για να στηρίξει τις προσπάθειές τους».
«Θέατρο Σκιών» η κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κυβέρνησης με το «Μακεδονικό» είναι τραγελαφική. Ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται να κάνει εξωτερική πολιτική ερήμην της κυβέρνησης σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο πρωθυπουργός – προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη στάση Καμμένου – κάνει αστειάκα με το θέμα λέγοντας ότι «στις ΗΠΑ έχει τυφώνα. Και δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ».
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ – όπως ο Νίκος Παππάς – προέτρεψαν τους υπουργούς να μην μιλούν πολλοί, βάζοντας στο «κάδρο» τον Πάνο Καμμένο. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Φίλης φέρεται να τόνισε χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει κάνει την κύκλο της.