Ήταν μια συγκινητική, ανθρώπινη, ουσιαστική εκδήλωση. Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ο Κώστας Γαβράς, διακεκριμένος Ελληνας του εξωτερικού, κορυφαίο όνομα του γαλλικού κινηματογράφου, σπουδαίος, πολυβραβευμένος καλλιτέχνης και πάντα, μα πάντα ένας επίκαιρος, πολιτικοποιημένος δημιουργός (ταινιών όπως το «Ζ», η «Ομολογία», το «Μουσικό κουτί», ο «Αγνοούμενος» και η «Κατάσταση πολιορκίας») αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από την Σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι ευχαριστίες του κ. Γαβρά ήταν λιτές, σύντομες, επί τοις ουσίας. Και εν τέλει απευθύνονταν σε όλους τους Ελληνες πολίτες, όχι μόνον τους παρευρισκομένους, επώνυμους και ανώνυμους της τελετής, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Βαρουφάκης (του οποίου το βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι» αποτελεί την βάση του σεναρίου της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη) και ο συγγραφέας του «Ζ» Βασίλης Βασιλικός με τον οποίο ο κ. Γαβράς διατηρεί πολύχρονη φιλία.
Ο Αρκάς σκηνοθέτης δεν έπαψε ποτέ να αγαπά και να τιμά τους Ελληνες, να τους πονά. Γιατί πράγματι, ο Κ. Γαβράς πονά τον τόπο του, έναν τόπο που ιδιαίτερα το εφετινό καλοκαίρι μελέτησε ενδελεχώς, όπως είπε, κουβεντιάζοντας με ανθρώπους από όλη την ελληνική περιφέρεια, γνωστούς και άγνωστους στα νησιά, στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο, διψασμένος να μάθει τι απασχολεί αυτόν τον κόσμο, ποια είναι τα προβλήματά του, πως αντιμετωπίζει τις ατελείωτες δυσκολίες που διαρκούν τόσα χρόνια.
«Δυσκολίες που περνούν γρήγορα αλλά μένουν στην καρδιά και στο νου πολύ καιρό, όπως οι πυρκαγιές και τα θύματά τους» όπως είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. Με μόνο όπλο του την ειλικρίνεια, την ίδια ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει ως κινηματογραφικό δημιουργό, ο Κ. Γαβράς απομόνωσε ένα κείμενο από τα δεκάδες που διάβασε το περασμένο καλοκαίρι. Τίτλος του, «Συναίνεση».
Μνημονεύοντας αποσπάσματα από το κείμενο, ο σκηνοθέτης είπε μεταξύ άλλων το εξής: «Όσοι παρακολουθούν αυτήν την χώρα (την Ελλάδα) από απόσταση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματά της, είναι η απουσία συναίνεσης. Η έκταση της περιπέτειας του μνημονίου θα ήταν πολύ διαφορετική για παράδειγμα, αν είχε επέλθει στοιχειώδης συνεννόηση μόλις διαπιστώθηκε η χρεωκοπία.» Και εν συνεχεία μίλησε για την αντιπαλότητα που προκάλεσε το ίδιο αυτό κείμενο, με σχόλια που έφτιαχναν «ένα είδος Εμφυλίου, Ψυχρού Πολέμου.»
Το κείμενο που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του ημερήσιου Τύπου, εκφράζει απόλυτα την οπτική του Κ. Γαβρά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε ότι αφορά την πολιτική και τους λειτουργούς της στη χώρα μας.
Την εκδήλωση εκτός άλλων παρακολούθησαν επίσης ο τραγουδιστής Γιώργο Νταλάρας, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η σύζυγός του συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, η διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας κυρία Μαρία Κομνηνού και οι κινηματογραφικοί διανομείς κ.κ. Μάνος Κρεζίας και Ζήνος Παναγωτίδης. Η αίθουσα δεν ήταν γεμάτη.
Την προσφώνηση έκανε ο αναπληρωτής Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας και το έργο του Κ. Γαβρά παρουσίασε με έναν πολύ ιδιαίτερο, ασυνήθιστο για τέτοιου τύπου εκδηλώσεις τρόπο (δίνοντας μια δική του περφόρμανς μάλλον μέτριας υποκριτικής) ο αναπληρωτής καθηγητής της Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας κ. Dimitri J. Roboly. Το ενδιαφέρον εδώ ήταν ότι χρησιμοποίησε αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας του Κώστα Γαβρά η οποία θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας από τις εκδόσεις Γκούτενμπεργκ εν ευθέτω χρόνο. Το λάθος του ήταν ότι δεν μετέφραζε στα ελληνικά όλα όσα έλεγε στα γαλλικά.