Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της πλειοψηφίας των 80+1 βουλευτών που απαιτείται στο κοινοβούλιο των Σκοπίων προκειμένου να ψηφιστεί η Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι πληροφορίες που ερχόντουσαν χθες από τη γειτονική χώρα ήταν αντικρουόμενες καθώς από τη μία μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι έχουν πειστεί 11 βουλευτές της Αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ της Συνταγματικής αναθεώρησης και από την άλλη ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO προχώρησε σε μία οργισμένη διάψευση, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί κανένας βουλευτής από την επίσημη γραμμή του κόμματος.
Μέσα σε αυτό το «θολό τοπίο» που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξος για υπερψήφιση των Συνταγματικών αλλαγών. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του στη FAZ όπου υποστήριξε ότι θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο. «Οι βουλευτές μας συνομιλούν με την αντιπολίτευση συμμετέχω κι εγώ όπως και ορισμένοι από τους υπουργούς μου. Η πορεία των συνομιλιών μου δίνει ελπίδα, ότι εντός αυτής ή της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε».
Εάν δεν είχα ελπίδα, πρόσθεσε με νόημα, «θα βρισκόμασταν από καιρό καθοδόν σε νέες εκλογές». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θέλει να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου και ο δεύτερος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών – αν δεν «παγώσει» – θα μετατεθεί για πολύ αργότερα.
Την ερχόμενη εβδομάδα η κρίσιμη ψηφοφορία
Η ψηφοφορία που θα κρίνει το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αν ο Ζάεφ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3, επόμενη βήμα θα είναι η προκήρυξη εκλογών. Πάντως, η στάση του VMRO φαίνεται πως έχει δημιουργήσει προβλήματα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Η συμπεριφορά του VMRO-DPMNE έχει εξαγριώσει υψηλόβαθμα μέλη του ΕΛΚ, σύμφωνα με πηγές από το κόμμα που επικαλείται το πρακτορείο ΜΙΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μιτσκόσκι και τον προειδοποίησε «με απόλυτα μη διπλωματικό τρόπο» ότι σε περίπτωση που το κόμμα δεν επιτρέψει τον δημοκρατικό διάλογο στο κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε η παράταξή του «θα επωμιστεί την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η χώρα».