Ψήφισμα με σημαντική αναφορά στον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου, στην Τουρκία, υιοθετήθηκε σήμερα από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και της κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης προσχέδιου ψηφίσματος για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη, εισηγήτρια του οποίου είναι Τουρκάλα βουλευτής, υιοθετήθηκε σχετικό ψήφισμα που περιέχει σαφή αναφορά στο θέμα του Άκκουγιου σε συνέχεια σχετικής τροπολογίας της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΚΣΣΕ, βουλευτή Στέλλα Κυριακίδου, η οποία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.
Η σχετική παράγραφος, του υιοθετηθέντος ψηφίσματος της ΚΣΣΕ, εκφράζει, μεταξύ άλλων, τη σοβαρή ανησυχία της Συνέλευσης σε σχέση με τον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, βρίσκεται πολύ κοντά στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες, σε μια σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, όπως αναφέρεται εξάλλου, και σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο 2017.
Καλείται επίσης η Τουρκία να καταστεί μέλος της Σύμβασης ESPOO και να λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται, τόσο από τους ίδιους τους πολίτες της όσο και από γειτονικές χώρες, σύμφωνα και με τη Διεθνή Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια.
Σε παρέμβαση της, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως, μετά και το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, πριν 32 χρόνια, με τραγικές συνέπειες για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων και το περιβάλλον, δεν πρέπει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας.
Εξέφρασε στη συνέχεια την έκπληξή της για το ότι, στην έκθεση της Τουρκάλας εισηγήτριας, υπήρχε μόνο μια επιγραμματική αναφορά στον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου της Τουρκίας, παρ’ όλες τις αντιδράσεις που η κατασκευή του πυροδότησε, τόσο εντός της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες σε πολύ κοντινή απόσταση, όπως η Κύπρος.
Αναφέρθηκε δε σε σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις εργασίες ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού και να αρχίσει διάλογο για το θέμα με γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, κάτι που, όπως υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής, δεν έγινε μέχρι σήμερα.
Η κ. Κυριακίδου εξέφρασε τη λύπη της γιατί καμία από τις αναφερθείσες ενέργειες δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια. «Η υγεία και ασφάλεια των συμπολιτών μας, αλλά και όλων εμάς, ποτέ δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο για εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων» κατέληξε η κ. Κυριακίδου.
Αναφέρεται επίσης πως η τουρκική αντιπροσωπία στη ΚΣΣΕ, κατέθεσε δύο τροπολογίες σε σχέση με την υπό αναφορά παράγραφο του ψηφίσματος, με στόχο τη διαγραφή ή/και την απάλειψη οποιωνδήποτε αναφορών στην Τουρκία και τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου. Εναντίων των τουρκικών τροπολογιών είχε μιλήσει η κ. Κυριακίδου και στη ψηφοφορία που ακολούθησε απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια, με συντριπτική πλειοψηφία.
Αναφέρεται τέλος πως στην έκθεση της Εισηγήτριας, εισήχθη ως παράρτημα η διαφωνούσα άποψη της κ. Κυριακίδου, όπου εκτίθενται λεπτομερώς οι θέσεις της επί του θέματος, με αναφορά στο Ψήφισμα για το Άκκουγιου που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 18 Μαΐου 2018.