Η Ευρώπη προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς για το 5G

Ημερίδα για τα μελλοντικά ευρυζωνικά δίκτυα επόμενης γενιάς στις 11 και 12 Οκτωβρίου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης η διεξαγωγή του Φόρουμ της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) με θέμα «Towards 5G Enabled Gigabit Society».
Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας για τις Ευρυζωνικές Υποδομές, την Ψηφιακή Ευρυεκπομπή και Διαχείριση Ραδιοφάσματος που εγκρίθηκε από το WTDC-17, η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διασύνδεσης με υπερυψηλές ταχύτητες, στην ανάπτυξη και συνεγκατάσταση των υποδομών και στα μελλοντικά ευρυζωνικά δίκτυα επόμενης γενιάς.
Το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στις τεχνολογίες 5G και στον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι το όραμα της μετατροπής της Ευρώπης σε μια κοινωνία Gigabit ως το 2025.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν εθνικές στρατηγικές και κανονιστικά πλαίσια ευρωπαϊκών χωρών για την ανάπτυξη 5G, με εκπροσώπους χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο. Θα παρουσιαστούν επίσης δράσεις τυποποίησης και τεχνολογίες για δίκτυα νέας γενιάς, νέα μοντέλα υποδομών και αρχιτεκτονικής δικτύων, διαστημικές εφαρμογές σε σχέση με τα 5G, εγκεκριμένα πιλοτικά έργα 5G σε εθνικό επίπεδο, νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, 5G και Εξυπνες Πόλεις και τέλος 5G και διασυνδεμένα οχήματα, τα οποία αποτελούν ένα νέο οικοσύστημα καινοτομίας για τεχνολογίες 5G.
Το Συνέδριο θα χαιρετίσουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππάς, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Β. Μαγκλάρας και ο διευθυντής της ITU κ. Chaesub Lee. Μήνυμα θα απευθύνει και η επίτροπος Ψηφιακής Oικονομίας της ΕΕ κυρία Μ. Gabriel.

Η Ευρώπη φορτσάρει

Η Ευρώπη φορτσάρει στην κούρσα της τεχνολογίας των 5G, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τους ρυθμούς πρόσβασης στη νέα τεχνολογία και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τους διεθνείς ανταγωνιστές. Υπολογίζεται ότι ως το 2025 τα 3/4 του πληθυσμού της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυα 5G, ενώ προβλέπεται ότι ως τότε η νέα τεχνολογία θα καλύψει περίπου 200 εκατομμύρια συνδέσεις, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 29% των συνολικών συνδέσεων στην Ευρώπη.
Με τους ρυθμούς αυτούς πάντως η Ευρώπη θα παραμείνει στην τρίτη θέση της αγοράς για τα 5G δίκτυα, πίσω από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Να υπενθυμίσουμε πως όταν μιλάμε για τεχνολογία 5G μιλάμε ουσιαστικά για  την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο Διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες, αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις εξαιρετικά πιο γρήγορες από τις τρέχουσες, με τις μέσες ταχύτητες λήψης (περίπου 1 GBps) να θεωρούνται ο κανόνας. Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ταχύτερη στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και αυτό θα γίνει εάν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών επιταχύνουν τους ρυθμούς εφαρμογής των κατάλληλων ρυθμιστικών κανόνων.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του 5G, πρέπει να δημιουργήσει ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον πολιτικής, το οποίο θα στηρίζει αφενός τις επενδύσεις των παρόχων και αφετέρου θα καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.