«Έρχεστε σε μία διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα. Μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον αφήνοντας πίσω τα χρόνια της λιτότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές και στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο συμφωνίας ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά.
Ο έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Γερμανίας σημείωσε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί διαφορές από το μακρινό παρελθόν. «Να ορίσουμε το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να δουλέψουμε, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές, να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μπορούμε πλέον να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά – όπως είπε – «δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης. Το κοινό μας σπίτι απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού».
Μιλώντας για το Προσφυγικό, σημείωσε πως καταφέραμε να διαχειριστούμε με όρους ανθρωπισμού την προσφυγική κρίση.
Όσο αφορά στο ονοματολογικό, υποστήριξε ότι στα Βαλκάνια «κάναμε ένα θαρραλέο βήμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Πιστεύω ότι αυτή η Συμφωνία είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά». Συμβάλει – όπως είπε – στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. «Πιστεύω ότι μπορεί η επίσκεψη σας να αποτελέσει μία αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Να αφήσουμε πίσω τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα τελευταία 8 χρόνια».
Δεν πρέπει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί διαφορές από το μακρινό παρελθόν. Να ορίσουμε το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να δουλέψουμε, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές, να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική».
Σταϊνμάιερ: Ζητάμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του παρελθόντος
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας ανέφερε ότι επισκέφθηκε συμβολικά το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι όπου – όπως ανέφερε – έγιναν εγκλήματα. «Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε την ηθική ενοχή που μας βαραίνει».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε τον σεβασμό του για την προσπάθεια συνεννόησης με την ΠΓΔΜ. «Λυπάμαι γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει δοθεί μία τελική λύση. Η πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν ήταν υπέρ. Ωστόσο δεν αρκούσε . Ελπίζω οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες», είπε.