Η άνθηση του λαθρεμπορίου υγραερίου οδηγεί σε απώλειες φόρων περίπου 40.000.000 ευρώ ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως επεσήμανε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής της Coral Gas του ομίλου Motor Oil, κ. Παναγιώτης Χαριτόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αιτία είναι η τεράστια διαφορά στη φορολογική επιβάρυνση μεταξύ του υγραερίου κίνησης και του υγραερίου λοιπών χρήσεων, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο υγραέριο λοιπών χρήσεων είναι 50 ευρώ ανά τόνο, ενώ στο υγραέριο κίνησης 430 ευρώ ανά τόνο.
Έτσι, ελλείψει κρατικών ελέγχων, οι επιτήδειοι κερδοσκοπούν καθώς «βαφτίζουν» υγραέριο που προορίζεται για τη βιομηχανία, ως υγραέριο κίνησης. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος, το κέρδος είναι τεράστιο καθώς μπορούν να βγάλουν έως και 7.500 ευρώ ανά βυτίο.
Έτσι το λαθρεμπόριο υγραερίου εκτιμάται ότι ξεπερνά το 20%. Κι αυτό τη στιγμή που η ελληνική αγορά υγραερίου κίνησης έπιασε πέρυσι τους 210.000 τόνους, όταν το 2010 δεν ξεπερνούσε τους 20.000 τόνους. Σήμερα στην Ελλάδα περί τα 230.000 οχήματα χρησιμοποιούν υγραέριο κίνησης.
Η διοίκηση της Coral Gas, που κατέχει το 31% της ελληνικής αγοράς υγραερίου κίνησης και 320 πρατήρια, παρουσίασε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, μια συνεργασία για την διασφάλιση της ποιότητας του καυσίμου, με την αμερικανική εταιρεία Authentix για τη χρήση ενός μοριακού ιχνηθέτη στο υγραέριο παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας και ποσότητας του υγραερίου κίνησης. Ο μοριακός ιχνηθέτης θα επικουρήσει το έργο των κινητών μονάδων της Coral Gas, οι οποίες πραγματοποιούν αιφνίδιους ελέγχους στα πρατήρια.