πΓΔΜ: Κρίσιμη η προσεχή εβδομάδα – Σε λεπτή κλωστή η Συμφωνία των Πρεσπών

Αρχίζει τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή η διαδικασία για την τροποποίηση του Συντάγματος

Σε λεπτή κλωστή κινείται τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και η σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ, την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως παίζει τα τελευταία του χαρτιά προκειμένου να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Μετά το δημοψήφισμα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την πλειοψηφία των 80+1 βουλευτών που χρειάζεται η κυβέρνηση. Ο Ζάεφ απαριθμεί πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ωστόσο δεν αρκούν. Υπό τις συνθήκες αυτές, «ποντάρει» σε βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

H σύγκρουση θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων, καθώς το VMRO-DPMNE εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις κατά του σκοπιανού πρωθυπουργού και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Ο Ζάεφ, όμως, δεν φαίνεται να πτοείται και σήμερα κάλεσε εκ νέου όλους τους βουλευτές να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Όλοι οι βουλευτές έχουν την ιστορική ευθύνη ενώπιον των πολιτών να διασφαλίσουν την πορεία της «Μακεδονίας» προς την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που περνά μέσα από την μακεδονο-ελληνική συμφωνία» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το τυπικό της διαδικασίας

Το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» την επόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα ξεκινά στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης την έναρξη της διαδικασίας που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος.

Η πρόταση, αφού εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα αποσταλεί στο Κοινοβούλιο όπου τα δύο «στρατόπεδα» θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Η πρόταση της κυβέρνηση περιλαμβάνει τέσσερις τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία αφορά στο νέο όνομα και η δεύτερη στα σύνορα, όπου υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η τρίτη τροπολογία αφορά στη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, η οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για τη διασπορά σε όλον τον κόσμο, ενώ η τέταρτη τροπολογία αφορά στο προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).

Προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές, προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή την ΠΓΔΜ. Στην πρώτη, το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία 2/3 (σ.σ. τουλάχιστον 80 βουλευτές) θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας. Στη δεύτερη, για την οποία απαιτούνται 61 ψήφοι, πρέπει να καθοριστούν τα σχέδια των τροπολογιών, ενώ το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την έγκριση των τροπολογιών για την οποία απαιτείται η υποστήριξη τουλάχιστον 80 βουλευτών.

Αφόρητη πίεση της Δύσης

Την ώρα που ο Ζάεφ αναζητά βουλευτές για να συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, η Δύση συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά τη γειτονική χώρα προκειμένου να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να προχωρήσει σε εκλογές, καθώς – όπως εκτιμούν – μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε άγνωστα μονοπάτια και σε κάθε περίπτωση θα καθυστερούσε κατά πολύ τις διαδικασίες.

Οι -σε καθημερινή βάση πλέον- παρεμβάσεις ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων έχουν στόχο αφενός να καλέσουν τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να μην προχωρήσει σε εκλογές αλλά να ακολουθήσει τον δρόμο μέσω της συνταγματικής αλλαγής, και αφετέρου, να πείσουν την αντιπολίτευση να στηρίξει με την στάση της την κυβέρνηση για να μην χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν και του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και το σημερινό μήνυμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Με επιστολή της προς τον Ζόραν Ζάεφ, αρχίζει με την διαπίστωση ότι στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου για την ονομασία μια μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90% εκείνων που συμμετείχαν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Η γερμανίδα καγκελάριος επαναλαμβάνει αυτό που ανέφερε και όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια για να στηρίξει την εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ υπέρ του «ναι», ότι δηλαδή η συμφωνία προσφέρει ευκαιρίες για μια ιστορική συνεννόηση και ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και αίρει ένα βασικό εμπόδιο καθοδόν προς την προσέγγιση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, παρακινεί τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. «Τώρα είναι πολύ σημαντικό να δρομολογήσετε τα επόμενα πολύ φιλόδοξα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας για το όνομα, ξεκινώντας τις διαδικασίες στο Κοινοβούλιο για τις απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.