Το Brexit έχει αποτελέσει, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα το 2016, πονοκέφαλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις δύο πλευρές να αγωνίζονται να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Ωστόσο, τα σενάρια για ένα Brexit χωρίς συμφωνία φαίνονται να αγγίζουν όλο και περισσότερο τη σφαίρα της πραγματικότητας.
Τι θα επακολουθήσει όμως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία; Ένα τέτοιο σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα να διαταραχτούν οι αλυσίδες προμηθειών της βιομηχανίας και στις δύο πλευρές της Μάγχης (πορθμός που χωρίζει την ηπειρωτική Ευρώπη από την Μεγάλη Βρετανία), θα σηματοδοτήσει τη νέα πολιτική διαίρεση της Ευρώπης ενώ θα αδυνατίσει την ικανότητα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Φαίνεται, ωστόσο, πως γίνονται προσπάθειες «συμφιλίωσης», ιδιαιτέρα στις συζητήσεις με την Ιρλανδία, ενώ υπάρχει ακόμα πιθανότητα για τη Μ. Βρετανία να συμμετάσχει σε μια Τελωνειακή Ένωση. Όσον αφορά το βρετανικό κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να καταφέρει να πάρει με το μέρος της τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να τη στηρίξουν, αλλά ένα ακριβώς αντίθετο σενάριο είναι εξίσου το ίδιο πιθανό.
Ωστόσο ένα Brexit χωρίς συμφωνία δε θα έχει μια μορφή, καθώς λέγοντας «μη συμφωνία» αναφερόμαστε ειδικά στη συνθήκη αποχώρησης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το άρθρο 50 όμως δεν αποκλείει ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία από το να ολοκληρώσουν άλλες διμερείς συμφωνίες μετά το Brexit. Πολλές θα είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο σενάριο. Το «μη συμφωνίας» σενάριο θα γίνει στην πραγματικότητα ένα Brexit «πολλών συμφωνιών», όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Βάσει αυτών, το Λονδίνο φαίνεται να έχει δύο επιλογές: να εγκρίνει τη Συνθήκη Αποχώρησης ή να επιβάλει οριστική ανάκληση του Brexit.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Λονδίνου, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν για το τι μέλει γενέσθαι με τα τελωνειακά σύνορα. Μια πιθανή μέση λύση θα μπορούσε να είναι να συμφωνήσουν σε μια μια σύντομη τεχνική περίοδο μετάβασης, μέχρι να βρουν ένα τελικό σχέδιο.
Ένα θέμα που θα «καίει» θα είναι τα ιρλανδικά σύνορα, όπου οι τρεις πλευρές, ΕΕ – Ιρλανδία – Βρετανία, θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταβατικά σχήματα και τεχνικές λύσεις για να μαλακώσουν αυτό που στο συγκεκριμένο σενάριο, θα γίνει εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως και μια πιο «ήπια» έκδοση του Brexit αναμενόταν σκληρή, με κύρια απώλεια τις ζημίες στη βιομηχανία, καθώς αναμένεται να χαθούν πολλές δουλειές εργασίας. Ωστόσο όλα φαίνεται να εξαρτώνται από το πώς οι δύο πλευρές θα διαχειριστούν τις διαπραγματεύσεις για το άρθρο 50, όπως αναφέρουν οι FT.
Η γαλλίδα υπουργός Nathalie Loiseau ανέφερε πως μια κακή συμφωνία θα ήταν χειρότερη από ένα σενάριο που δε θα περιλαμβάνει συμφωνία, δεδομένου ότι μια μη βιώσιμη συμφωνία η οποία θα ανακληθεί μονομερώς από ένα εκ των μερών είναι πιθανότατα το χειρότερο από όλα τα πιθανά αποτελέσματα.
«Η μη συμφωνία για το Brexit δεν είναι η ιδανική επιλογή. Όπως όμως στη ζωή ή στις επιχειρήσεις, κάποιες φορές η καλύτερη στρατηγική είναι να πάρεις τις ζημιές σου και να προχωρήσεις» καταλήγει το δημοσίευμα των FT.