«Γρανάζια» της φάμπρικας αποφυλακίσεων με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, έχει εντοπίσει – σύμφωνα με πληροφορίες – η Εισαγγελία Διαφθοράς. Με αφορμή την έρευνα για την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, οι εισαγγελικές αρχές έχουν οδηγηθεί και σε δεύτερο πρόσωπο, που επέτυχε να αποφυλακιστεί πριν από λίγους μήνες με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, παρά το γεγονός ότι εξέτιε – σε επαρχιακή φυλακή- ποινή ισόβιας κάθειρξης, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλα αδικήματα. Το συγκεκριμένο πρόσωπο θεωρείται κομβικό, καθώς είναι«μέρος» ευρύτερου κυκλώματος που κινεί τη φάμπρικα των σχετικών αποφυλακίσεων. Προφανής είναι πια η διεύρυνση της έρευνας και για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη του δεύτερου άνδρα δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτή του Αριστείδη Φλώρου, καθώς έχει παρέλθει πλέον η προθεσμία, εντός της οποίας υπήρχε η δυνατότητα έφεσης κατά του βουλεύματος – νομικό μονοπάτι που ακολουθήθηκε ώστε να επιστρέψει στη φυλακή Χαλκίδας ο  Φλώρος.

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε πάντως γνωστή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση – ύστερα και από πιέσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου – της επίμαχης διάταξης του άρθρου 110 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία «αξιοποιήθηκε» δεόντως ώστε να ανοίξει η πόρτα της φυλακής στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, άγνωστο και σε πόσες άλλες.

Στις αλλαγές προβλέπεται ενίσχυση του ρόλου των δικαστών (με διορισμό πραγματογνωμόνων ακόμη κι αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ), αλλά και η ανατροπή αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, εφόσον αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία.

Εκ παραλλήλου, η βασική έρευνα για τον Φλώρο έχει εμπλουτισθεί με νέα στοιχεία, συγκεκριμένα και άλλο πλαστό πιστοποιητικό που μείωνε περαιτέρω το ποσοστό «αναπηρίας» του, και θεωρείται ότι βρίσκεται στην τελική της ευθεία.