Τις προγραμματικές συμβάσεις με τις οποίες η Βουλή αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση δύο ιστορικών μουσείων της Εθνικής Αντίστασης, στις Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη Ευρυτανίας, υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, στο έργο συμβάλλουν ενεργά το ΥΠΠΟ και το Ίδρυμα Κόκκαλη. Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε εμβληματική την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων επισημαίνοντας πως «δύο χρόνια εργαζόμαστε για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας και το ζήτημα έχει προσεγγιστεί επιστημονικά και από κάθε άποψη με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει την ευρύτατη δυνατή απήχηση, προκειμένου να αποδοθεί η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή σε όλους όσους, τα πολύ δύσκολα χρόνια, έδωσαν όλο τους το είναι».
Εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση του όλου σχεδιασμού, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, για πολλούς λόγους». «Όπως ξέρετε, η Ευρυτανία, ο τόπος μας, ήταν ένα πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, κύλησε πάρα πολύ αίμα. Πολλοί από εμάς, γενιές ολόκληρες, έχουμε δώσει τη μάχη για την εθνική συμφιλίωση και την εθνική ενότητα, ο καθένας από το μετερίζι του, χωρίς ποτέ, βεβαίως, να αποποιηθούμε των ιδεολογικών μας καταβολών ή των πολιτικών μας προελεύσεων. Με γενναιότητα παλέψαμε για την ανάγκη για διάλογο, για την ανάγκη να μάθουμε επιτέλους να συνυπάρχουμε, ακόμα και αν διαφωνούμε», πρόσθεσε.
Ενώ αναφορικά με την συνέργεια που επιτεύχθηκε είπε ότι «η συνεργασία με τη Βουλή, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Ίδρυμα Κόκκαλη και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υπάρξει πραγματικά εξαιρετική, όχι μόνο γιατί φτάσαμε στα ίδια τα έργα, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή τους, αλλά και επειδή μαζί καταφέραμε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη και να εγγυηθούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη βιωσιμότητα της προσπάθειάς μας». Για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε ένα νομικό σχήμα, «ένα δίκτυο μουσείων, το οποίο μπορεί να τονώσει την επισκεψιμότητα και να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», όπως διευκρίνισε.
Στην υπογραφή των συμβάσεων συνεργασίας παρέστησαν εκτός από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αρ. Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου Ν. Σουλιώτης, ο δήμαρχος Αγράφων Θ. Μπαμπαλής, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο Π. Κόκκαλης από το Ίδρυμα Κόκκαλη και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κ. Αθανασίου, ο οποίος υπέγραψε τις συμβάσεις εκ μέρους της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην συγκυρία της υπογραφής των συμβάσεων καθώς «είναι μέσα στην περίοδο των δύο-τριών εβδομάδων που θα γιορτάσουμε την επέτειο του “Αθήνα Ελεύθερη”, δηλαδή την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική κατοχή στις 12 Οκτώβρη 1944». Όπως υπογράμμισε, «η απελευθέρωση δεν προήλθε από μία ξαφνική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων διεθνώς ή από το γεγονός ότι έχασε ο Άξονας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προήλθε κυρίως, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, από χιλιάδες αντιστασιακές πράξεις, από την κινητοποίηση ενός ολόκληρου λαού σε κάθε γωνιά της χώρας και βέβαια στην καρδιά της Αντίστασης που παλλόταν στην Ευρυτανία αλλά και αλλού», ενώ δήλωσε περήφανος που η Βουλή των Ελλήνων συμβάλλει σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια. Εκ μέρους του ΥΠΠΟ η κυρία Ανδρεαδάκη τόνισε ότι «το υπουργείο έχει βάλει ψηλά σε αυτήν την προγραμματική περίοδο το θέμα της Ευρυτανίας, καθώς, σε συνεργασία με τον κύριο Περιφερειάρχη, για πρώτη φορά γίνονται αρκετά έργα στην περιοχή», ενώ υπογράμμισε ότι «η ιστορική μνήμη είναι η σημαία του υπουργείου Πολιτισμού».