Καλογήρου: Επανέλεγχος όλων των αποφυλακίσεων λόγω υγείας από το 2015 έως σήμερα

Δικαίωσε Παρασκευόπουλο για τον αποσυμφορητικό νόμο - Η λύση θα δοθεί όταν ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας

Στο «μικροσκόπιο» των υπουργείων Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας μπαίνουν οι αποφάσεις αποφυλακίσεων υπό όρους για λόγους υγείας που εκδόθηκαν από το 2015 έως σήμερα. Αυτό έκανε γνωστό στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου αναφερθείς στην τροπολογία που κατατέθηκε και επιφέρει διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του σχετικού άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κατάχρησης του νόμου, όπως στην περίπτωση Φλώρου. Παράλληλα, ο κ. Καλογήρου στήριξε πλήρως το νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών παρά την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, η παράταση του οποίου προβλέπεται με την εν λόγω τροπολογία.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και ένα πλαίσιο διαστρέβλωσης και στοχοποίησης ενός προσώπου που δεν έχει συμβεί στα χρονικά. Εμφανίζεται να στοχοποιείται για συλλογική πολιτική της κυβέρνησης και για λόγους που δεν υφίστανται», είπε για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι όσοι ασκούν κριτική αγνοούν ότι οι αποσυμφορητικές διατάξεις «είναι αναγκαίες για να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωφρονιστικά καταστήματα». Επικαλέστηκε μάλιστα επιστολές και αναφορές διευθυντών φυλακών από διάφορες πόλεις (Κορυδαλλός, Νιγρίτα, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα) που μιλούν για υπερπληθυσμό και υπερπλήρωση των χώρων. Μόνο σε έναν μήνα, από τις 28.8.18 που εξέπνευσε η ισχύς της προηγούμενης διάταξης και μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Καλογήρου, έχουμε 1.000 παραπάνω κρατούμενους σε Α’ και Β’ τύπου φυλακές.

Τόνισε, πάντως, ότι η μόνη λύση που υπάρχει για συνολική διευθέτηση του ζητήματος, είναι ότι η αποσυμφορητική διάταξη θα πάψει με το που θα ψηφιστούν οι νέοι κώδικες. Και δήλωσε ότι για την κυβέρνηση είναι απόλυτη προτεραιότητα ο νέος Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας με εξορθολογισμό ποινών και αδικημάτων. Επίσης, υπενθύμισε ότι τα σκληρά κακουργήματα έχουν εξαιρεθεί από την αποσυμφορητική διάταξη (επί Κοντονή), που προβλέπει τον απόλυτο αποκλεισμό από αυτήν για περιπτώσεις αρπαγής ανηλίκων, βιασμού, αποπλάνησης, ασέλγειας και ληστείας από την οποία έχει προέλθει θάνατος με ιδιαίτερα σκληρά χαρακτηριστικά και με χρήση όπλου κλπ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από 175 που ήταν οι ανθρωποκτονίες το 2010, έφτασαν τις 78 το 2017. Και υπενθύμισε ότι από το 2008 έως το 2014 η χώρα μας κλήθηκε να πληρώσει 3,238 εκ. ευρώ συν τόκους από καταδικαστικές αποφάσεις για τις συνθήκες κράτησης.

Δικαιωμένος ο Παρασκευόπουλος

Δικαιωμένος εμφανίστηκε ο Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος είπε ότι «φυσικά τελούνται κάποια εγκλήματα», όμως «κάποια απομονώνονται και φορτώνονται στον αποσυμφορητικό νόμο». Υπενθύμισε και εκείνος ότι είχαμε ως χώρα 36 καταδικαστικές αποφάσεις εξαιτίας των συνθηκών κράτησης λέγοντας ότι στο παρελθόν «δεν ενδιέφερε η τιμή και η ντροπή της χώρα». Μάλιστα υποστήριξε ότι με τον αποσυμφορητικό νόμο «δεν φάνηκε να υπάρχει αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας»: «Το επιχείρημα ότι αύξησε την βαριά εγκληματικότητα δεν ευσταθεί. Έπαψαν οι συνθήκες κράτησης να είναι απάνθρωπες κάτι που διευκολύνει την επανένταξη», είπε συγκεκριμένα, ενώ χαιρέτησε την τροπολογία  καθώς «θα παρατείνει αυτό το καθεστώς που αποτρέπει μια νέα κατάσταση συμφόρησης των φυλακών και η οποία οδηγεί στην βαρβαρότητα». Τον Ν. Παρασκευόπουλο υπερασπίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος επικαλούμενος …τον Μουρίνιο: «Είδα τον Μουρίνιο, που έλεγε ότι εάν βρέξει στο Λονδίνο ή είναι κακή συμφωνία για το Brexit, θα πουν ότι φταίει ο Μουρίνιο. Έτσι και στην περίπτωση (της αποφυλάκισης) Λαυρεντιάδη και αν βρέξει θα ψέξουμε τον Παρασκευόπουλο», είπε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.