Ανησυχία επικρατεί στην αγορά μετά τη νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου ένα νέο sell off στις τραπεζικές μετοχές παρέσυρε χθες κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 650 μονάδων τον Γενικό Δείκτη.
Οι επενδυτές αναζητούν ένα ισχυρό σοκ ενίσχυσης της εμπιστοσύνης προκειμένου το διαρκές σφυροκόπημα το οποίο δέχονται οι τιμές να μην διαβρώσει την ελληνική οικονομία.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος πλέον έχει επιστρέψει σε επίπεδα του 2016, ενώ ισχυρότατο είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί στην κεφαλαιοποίησή του. Μέσα στις έξι συνεδριάσεις από την αρχή του Οκτωβρίου ο κλάδος έχει χάσει σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους, η απώλεια στην κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ.
Ο Ιταλικός τυφώνας τον οποίο πυροδοτεί η άνευ προηγουμένου σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες ενισχύεται περαιτέρω από εγχώριους παράγοντες ανησυχίας αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες σε περιβάλλον «μη καθαρής εξόδου» και με το βαρίδι των κόκκινων δανείων να απαιτεί ριζικές λύσεις.
Η αξιοπιστία της αγοράς έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα και θα χρειαστεί πολλή δουλειά από τις τράπεζες με τους επενδυτές τους.
Οι τεράστιες απώλειες στα Χρηματιστήρια Ελλάδας και Ιταλίας εγείρει φόβους στους επενδυτές για μία νέα τραπεζική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο.
Δημοσίευμα της Handelsblatt επισημαίνει ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. Ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου – μια απώλεια αξίας περισσότερο από το 1/4. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της».
Κοντά στο σφυροκόπημα που δέχτηκε το Χρηματιστήριο σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch μετά την άρση των capital controls στις καταθέσεις. Με τα νέα δεδομένα η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βαθμολογούνται με CCC+ από RD (επιλεκτική χρεοκοπία), ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με CCC από RD.
Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων τραπεζών σε C από RD.
Όπως σημειώνει η Fitch, παρότι κάποιοι περιορισμοί παραμένουν σε ότι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τους τις υποχρεώσεις.
Θυμίζει ότι ήδη από το 2017 το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την ΤτΕ δημιούργησαν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των capital controls η οποία περιελάμβανε τρία στάδια.
Με τις τελευταίες αλλαγές υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους τα δυο. Σύμφωνα με την Fitch το τελευταίο στάδιο, που περιλαμβάνει την άρση όλων των περιορισμών θα εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα.