Κρίσιμης σημασίας είναι η εβδομάδα που διανύουμε στην ΠΓΔΜ για τις εξελίξεις που αφορούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο χρόνος στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, προκειμένου να περάσει τις Συνταγματικές αλλαγές, μετρά αντίστροφα.
Αν η προσέγγιση περίπου οκτώ βουλευτών, κάποιων μικρότερων κομμάτων που συνεργάζονται με το VMRO και κάποιων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που παρά την επίσημη γραμμή του κόμματος για μποϊκοτάζ συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, δεν αποφέρει καρπούς για την κυβέρνηση, τότε φαίνεται πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτελέσει μονόδρομο για τον Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο MIA, η κυβερνητική πλειοψηφία απαριθμεί πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, με το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών να κρίνεται μέχρι την Τετάρτη.
Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα είναι πιθανότατα γνωστό μέχρι την Τετάρτη, είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, θέτοντας καταληκτική ημερομηνία για την εξασφάλιση του «μαγικού αριθμού» των 80 βουλευτών.
«Η 10η Οκτωβρίου είναι ο στόχος, τότε η κοινή γνώμη θα πληροφορηθεί για τα επόμενα βήματα. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα εξασφάλισης την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή» δήλωσε ο Ζάεφ την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε συνέντευξή του την Κυριακή, ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη φάση της συμφωνίας.
Από την πλευρά του, το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε επίσημα την Κυριακή ότι δεν θα υποστηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, κάλεσε παράλληλα τον Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη «νεκρή» και ζήτησε πρόωρες εκλογές.
Το κατά πόσο ελέγχει όντως την κοινοβουλευτική ομάδα του μένει να φανεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το βέβαιο είναι ότι στους τρεις βουλευτές του VMRO που ψήφισαν στο δημοψήφισμα έχουν ασκηθεί ασφυκτικές πιέσεις από το κόμμα τους και ήδη δύο από αυτούς αναγκάστηκαν να διευκρινίσουν πως το γεγονός ότι ψήφισαν δεν σημαίνει ότι θα στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Απεναντίας, το στρατόπεδο του αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι «δεν είναι ώρα για πρόωρες εκλογές» και ότι η χώρα χρειάζεται να «προχωρήσει μπροστά».
Μάλιστα, προειδοποίησε πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα προκαλέσει προβλήματα στη δυναμική της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, προειδοποιώντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε σοβαρά προσκόμματα στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ντιμιτρόφ: Ύστατη λύση οι εκλογές
«Η Βουλή της ΠΓΔΜ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ιστορική απόφαση» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του κοινοβουλίου της χώρας του ώστε να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Παράλληλα, προχώρησε σε εκ νέου υποβάθμιση της αποχής από το δημοψήφισμα, λέγοντας πως η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη βούληση του λαού που είπε το «Ναι» στη συμφωνία ή όχι, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα δίλημμα στους αντιφρονούντες βουλευτές.
Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει εναλλακτική
«Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την ένταξη (της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.
«Πιστεύω σθεναρά πως σε ό,τι αφορά την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Εναπόκειται στους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς αυτής της χώρας να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν» τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως «εάν αποφασίσουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα, τότε είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη χώρα αυτή ως το 30ό μέλος μας».