Με τον Τιτανικό που έχει χτυπήσει πάνω στο παγόβουνο και τους επιβάτες να τρέχουν αλλόφρονες να σωθούν ακόμη και σε βάρος των συντρόφων τους, μοιάζει η κυβέρνηση.
Καθημερινοί τσακωμοί μεταξύ υπουργών, βεντετισμοί, τρικλοποδιές στην αυλή του πρωθυπουργού και μια μάχη για το ποιος θα είναι πιο κοντά στον Τσίπρα ή και ποιος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα, συνθέτουν την εικόνα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Τα δίπολα είναι γνωστά και οι συγκρούσεις δεν μπορούν να ανακοπούν ούτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος «έχει χάσει τη μπάλα».
Διότι δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε βέρτιγκο ο κ.Τσίπρας καθώς αφήνει τον Κοτζιά να τσακώνεται με τον Καμμένο, τον Παππά με όλους, τον Τζανακόπουλο να έχει το γνωστό ερειστικό ύφος, τον Φίλη να έχει μετατραπεί σε φωνή «συνείδησης» εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μεσαία στελέχη να έχουν ξεσπαθώσει λέγοντας ότι το κόμμα βαράει διάλυση.
Τις τελευταίες ημέρες, κι ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής όπου αναμένεται μάχη συνιστωσών, γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, διαρκείς συσκέψεις και μυστικά δείπνα σε… τσιπουράδικα για μερικούς και σε ακριβά εστιατόρια για τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.
Δύο είναι τα σημεία που προκύπτουν από τις ζυμώσεις που είναι σε εξέλιξη.
Ο ρόλος των 53+
Το πρώτο είναι ότι η κίνηση των «53+» διεκδικεί διακριτό ρόλο μέσα στο κόμμα και θα συνεχίσει να μιλά και να ασκεί σκληρή κριτική για διάφορα θέματα. Ο Νίκος Φίλης που δεν είναι υπουργός, θα χτυπά κατά βούληση και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον δικό του τρόπο θα ασκεί αυστηρή κριτική από τα αριστερά. Η ομάδα των «53+» επιδιώκει να παίξει το ρόλο του… αριστερού αντίβαρου στους προεδρικούς οι οποίοι επιδιώκουν την προσέγγιση των κεντρώων δυνάμεων, ακόμη και δεξιών όπως η περίπτωση της Κατερίνας Παπακώστα.
Εκφραστής αυτής της τάσης είναι ο Νίκος Παππάς, εξ’ ου και η σφοδρή αντιπαράθεση με τον Φίλη στα… μετερίζια της κρατικής τηλεόρασης.
Βεβαίως, οι ομάδα αυτή καταλογίζει στο Μαξίμου εγκατάλειψη του κόμματος το οποίο έχει χάσει την επαφή του με τον κόσμο, οι οργανώσεις βρίσκονται σε πλήρη διάλυση και η συσπείρωση στα Τάρταρα εξαιτίας της αποσύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία. Οι «53+» μιλούν για βεντετισμούς και εξουσιομανία συγκεκριμένων υπουργών που έχουν κλειστά τα γραφεία τους στον κόσμο και κινούνται κατά κύριο λόγο στο παρασκήνιο.
Ο Παππάς και οι εχθροί
Το δεύτερο σημείο, που συνδέεται άμεσα με το πρώτο, είναι ο ρόλος του Νίκου Παππά, που πρόσφατα επανέκαμψε στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και θεωρείται νούμερο 2 στην κυβέρνηση, με τις ευλογίες του Τσίπρα.
Η αντιπολίτευση στο κόμμα, κι όχι μόνο, χαρακτηρίζει πλέον τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, «σοβαρό βαρίδι», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Καταλογίζουν στον κ. Παππά, προσωπικές στρατηγικές, ιδιοτέλεια και κινήσεις που δεν έχουν κανένα κομματικό σχεδιασμό.
Θεωρούν ότι κάνει ζημιά και στο αριστερό προφίλ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τονίζουν χαρακτηριστικά «με τα λάθη που έχει κάνει, όπως η περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών, η καλύτερη θέση που θα μπορούσε να πάρει είναι… καθηγητής στο περίφημο ινστιτούτο της Φλωρεντίας».
Ακόμη μεγαλύτερο λάθος θεωρούν ότι έχει κάνει με την ΕΡΤ καθώς του καταλογίζουν ότι ο ίδιος έχει βάλει δικούς του «κομισάριους» που έχουν διαλύσει τη ραδιοτηλεόραση κάνοντας ακόμη κι εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του «μαύρου» από την κυβέρνηση Σαμαρά, να αγανακτούν με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο της Λ. Μεσογείων.
Οι απίστευτες συγκρούσεις και καταγγελίες που βλέπουν το φως καθημερινά, τα φαινόμενα αμετροέπειας από «κολλητούς» του κ. Παππά που εκτελούν αποστολές με λεφτά του ελληνικού λαού, η κακοδιοίκηση και η παραδιοίκηση με επικεφαλής τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, γίνονται με ευθύνη του κ. Παππά. Ο οποίος είναι πανταχού παρών και μόνο τυπικά έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες της ΕΡΤ στον Λ. Κρέτσο ο οποίος, παρεμπιπτόντως είναι δικό του άνθρωπος που έγινε υφυπουργός για να ελέγχει την ενημέρωση.
Στον κ. Παππά χρεώνουν και τις επιθέσεις που δέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον τελευταίο καιρό από «φιλοκυβερνητικούς» εκδότες. Εκτιμούν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είναι πίσω από δημοσιεύματα που «νουθετούν» τον υπουργό να είναι πιο προσεκτικός ενώ καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το δημοσίευμα για τον εξάδελφό του, Ορέστη Τσακαλώτο.
«Δεν μιλούν μεταξύ τους, μισούνται θανάσιμα Παππάς και Τσακαλώτος», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα.
Κι όλα αυτά, θυμίζουμε, λίγες ημέρες πριν από την Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 και 14 Οκτωβρίου και την ανάδειξη νέων οργάνων και συγκεκριμένα της νέας Πολιτικής Γραμματείας που απαρτίζεται από το Πολιτικό και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.
Στο Μαξίμου γίνεται ήδη μια προσπάθεια να μην «τσαλακωθούν» πρωτοκλασάτα στελέχη, δηλαδή να μην αποδοκιμαστούν στις αρχαιρεσίες που θα λάβουν χώρα στο κόμμα. Και ειδικά για τον Νίκο Παππά, κάποιοι βάζουν στοιχήματα για το πόσες ψήφους θα πάρει και σε ποια θέση θα εκλεγεί.
Βεβαίως, ο υπουργός… Διαστήματος, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού καθώς είναι αυτός που με τις συνεχείς παρεμβάσεις επί παντός του επιστητού «καθαρίζει τη μπουγάδα». Ο Νίκος Παππάς είχε απομακρυνθεί για λίγο καιρό από το Μαξίμου όπου ισχυρός άνδρας αναδείχθηκε ο… αψίκορος Δ. Τζανακόπουλος. Ο τελευταίος, όμως, στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι «εζυγήσθη, εμετρήθη και εβρέθη ελλιπής», με αποτέλεσμα να πέσουν οι μετοχές του.
Τώρα στο Μαξίμου το «σκληρό ροκ» στην πορεία προς τις εκλογές θα διευθύνει ο Νίκος Παππάς ο οποίος θα επιτίθεται κατά των «εχθρών» του ή όσων τους ασκούν κριτική, χαρακτηρίζοντάς τους ακροδεξιούς.
Κοτζιάς κατά Καμμένου
Αλλά δεν είναι αμελητέο και το άλλο μέτωπο μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Όπως γράφουν τα «Νέα» αν και με τον Πρωθυπουργό υπάρχει ένα μορατόριουμ τουλάχιστον έως τον προσεχή Μάρτιο, λόγω και των εξελίξεων στην ΠΓΔΜ, εντούτοις η κατάσταση είναι πολύ ρευστή εξαιτίας και των συνεχών απειλών του Καμμένου, αλλά και των απαντήσεων κυβερνητικών στελεχών που του πετάνε το γάντι να ρίξει την κυβέρνηση εάν διαφωνεί.
Στο ζήτημα της συμφωνίας ο Κοτζιάς έχει τη στήριξη του Πρωθυπουργού που διαφωνεί ριζικά με τον Καμμένο, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου συμμερίζονται τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους αντιδρά. Γι’ αυτό και έχουν ζητήσει από τον Κοτζιά και κεντρικά στελέχη (στους κομματικούς επιτελείς έγιναν σχετικές συστάσεις κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας) να μην προκαλούν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ένταση που θα επιδράσει αρνητικά για την κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν συζητηθεί στο Μαξίμου εναλλακτικά σενάρια από την παρούσα Βουλή και λέγεται ότι έχουν βρεθεί οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συμφωνία, ασχέτως εάν δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Καμμένος είναι απρόβλεπτος και δύναται ανά πάσα ώρα και στιγμή να ρίξει την πολιτική του βόμβα αποχωρώντας από την κυβέρνηση, σε μια έσχατη κίνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για πολιτική και κυρίως εκλογική επιβίωση.