Τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για συνολικά 21.500 ανέργους πρόκειται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι μεταξύ των 11 προγραμμάτων που ανακοίνωσε προ ημερών η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου πως θα προκηρυχθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Τα προγράμματα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους.
Δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ πρόκειται – βάσει του σχεδιασμού – να δημοσιευτούν μέσα στον μήνα.
Ειδικότερα, πρόκειται για το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς. Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι 10.000 άνεργοι απόφοιτοι υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής, ενώ η επιδότηση θα είναι για 12 μήνες, καλύπτοντας το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Μάλιστα, θα ανέρχεται έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου, μέχρι 700 ευρώ για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου και μέχρι 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου.
Μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να προκηρυχθεί και το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας 22 έως 29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς. Ο σκοπός του προγράμματος είναι διττός, αφού από τη μία οι ωφελούμενοι θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο των σπουδών τους και από την άλλη στο ίδιο το Δημόσιο αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση λόγω της επιστημονικής κατάρτισης των πτυχιούχων. Το ειδικό αυτό πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες, ενώ έχουν καθοριστεί και οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές για τους συμμετέχοντες σε αυτό. Ετσι, για τους πτυχιούχους ΑΕΙ η μηνιαία αμοιβή ορίζεται έως τα 1.040 ευρώ και για τους πτυχιούχους ΤΕΙ έως τα 990 ευρώ. Στην περίπτωση δε που οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, τότε στις αμοιβές προστίθενται 50 ή 100 ευρώ αντίστοιχα.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν άλλα δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ για συνολικά 6.000 ωφελουμένους, ηλικίας έως 29 ετών. Το πρώτο αφορά δράσεις κατάρτισης, πρακτικής 3.000 νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης, ενώ το δεύτερο απευθύνεται σε αντίστοιχο αριθμό ανέργων οι οποίοι έχουν κάνει θεωρητικές σπουδές σε κλάδους αιχμής. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων επαγγελματικών διεξόδων για τη συγκεκριμένη κατηγορία πτυχιούχων ανέργων, ανοίγοντας τη βεντάλια των ειδικοτήτων, όπως είναι η διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, η συμβουλευτική τρίτης ηλικίας, η αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών αλλά και η διαχείριση κοινωνικών δικτύων.