Eνα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση βιολογικού καθαρισμού βρίσκεται η Ανατολική Αττική, όπου, εν έτει 2018, η διαχείριση των λυμάτων εξακολουθεί να γίνεται με το…παραδοσιακό σύστημα των βόθρων. Χθες, δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο που αφορά στη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος της Ανατολικής Αττικής καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών.
Με τα ευρωπρόστιμα ήδη να «τρέχουν», η δημοπράτηση των έργων τοποθετείται στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Σπάτων και Ραφήνας, όπως αναφέρει η απόφαση, θα εξυπηρετεί τις περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων- Αρτέμιδας, καθώς και τμήματα των οικισμών Ν. Βουτζά και Μάτι της Νέας Μάκρης και των οικισμών Μπούρας και Αργιθέας του Δήμου Παιανίας. Το έργο περιλαμβάνει τους κεντρικούς και βασικούς συλλεκτήρες της εξυπηρετούμενης περιοχής, τα αντλιοστάσια ακαθάρτων, το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος και τα έργα διάθεσης και επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων.
Στο Πλατύ Χωράφι η χωροθέτηση
Το ΚΕΛ θα κατασκευαστεί σε εκτός ορίων οικισμού έκταση 121 στρεμμάτων στη θέση «Πλατύ Χωράφι – Έτος Στέκο». Τα 36 στρέμματα θα καταληφθούν από τα έργα επεξεργασίας και την εσωτερική οδοποιία, ενώ στα υπόλοιπα 85 στρέμματα θα γίνουν έργα πρασίνου. Ο σχεδιασμός για το ΚΕΛ γίνεται με δεδομένο ότι ο πληθυσμός κατά την Α΄ Φάση (έως το 2040) φτάνει τους 180.000 κατοίκους και κατά τη Β΄ Φάση (έως το 2060) τους 225.000 κατοίκους.
Τα αστικά λύματα θα υφίστανται τριτοβάθμια επεξεργασία. Για την αποφυγή διάθεσης ανεπεξέργαστων, ή μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων, προβλέπεται δεξαμενή έκτακτων συνθηκών στην είσοδο του ΚΕΛ που θα δέχεται τα ανεπεξέργαστα λύματα μετά από το αντλιοστάσιο εισόδου, ή μερικώς επεξεργασμένα λύματα από τις κατάντη μονάδες επεξεργασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, θα εξεταστούν και να εφαρμοστούν τρόποι εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας π.χ. τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή της δεξαμενής έκτακτων συνθηκών.
Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση
Τα επεξεργασμένα λύματα από το ΚΕΛ θα οδηγούνται για επαναχρησιμοποίηση π.χ. για άρδευση καλλιεργειών, περιαστικού πρασίνου κλπ. Η επεξεργασμένη εκροή θα οδηγείται σε κατάλληλο φρεάτιο απ’ όπου υπερχειλίζει προς το αντλιοστάσιο, το οποίο θα τροφοδοτεί το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής για άρδευση καλλιεργειών (στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο). Προβλέπεται επίσης και χρήση των επεξεργασμένων εκροών για άρδευση περιαστικού πρασίνου.
Σε πρώτη φάση το αρδευτικό δίκτυο θα τροφοδοτεί μικτή αρδευόμενη έκταση της τάξης των 8.400 στρεμμάτων. Μέρος των επεξεργασμένων εκροών θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιομηχανικό νερό για τις ανάγκες της μονάδας και ως νερό άρδευσης των χώρων πρασίνου του γηπέδου.
Βαθιά στον Ευβοϊκό η πλεονάζουσα ποσότητα επεξεργασμένων λυμάτων
Εναλλακτικά, σε περιόδους περιορισμένων αρδευτικών αναγκών, η πλεονάζουσα ποσότητα των τριτοβάθμια επεξεργασμένων εκροών, που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθεί, θα διατίθεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης στη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου (ακρωτήριο Βελάνι), σε απόσταση περίπου 2,2 χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος τουλάχιστον 50 μέτρων.
Η επεξεργασία της ιλύος θα γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πλήρως σταθεροποιημένη, προκειμένου να διατεθεί κατάλληλα ή να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Η αποθήκευση της επεξεργασμένης λάσπης θα γίνεται σε ειδικά δοχεία σε κλειστό χώρο. Στην περίπτωση δεξαμενών αποθήκευσης/ ομογενοποίησης θα εξασφαλίζεται επαρκές σύστημα αερισμού. Από τον χώρο παραγωγής στο χώρο διάθεσής της θα μεταφέρεται με καλυμμένο όχημα μεταφοράς
Η επεξεργασμένη ιλύς μπορεί να επαναχρησιμοποιείται στη γεωργία, στη δασοπονία ή για την αποκατάσταση εδαφών (π.χ. σε αποκατάσταση ΧΑΔΑ, κλπ.). Η επεξεργασμένη ιλύς μπορεί να διατεθεί στην μονάδα ξήρανσης της Ψυττάλειας για περαιτέρω αξιοποίηση ή σε άλλη κατάλληλη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.
Το παραγόμενο βιοαέριο θα αξιοποιείται σαν καύσιμο στην συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας ή εναλλακτικά για τη θέρμανση των δεξαμενών αναερόβιας χώνευσης και των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΚΕΛ. Η περίσσεια ποσότητα βιοαερίου θα οδηγείται στους πυρσούς.