Η Ιταλία αναθεώρησε την εφετινή ανάπτυξη στο 1,2%

Είναι ο χαμηλότερος ρυθμός στην Ευρωζώνη

Την αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την εφετινή ανάπτυξη στην Ιταλία από το 1,5% στο 1,2% ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ρώμης. Έτσι η χώρα που προ ημερών τρομοκράτησε ολόκληρη την Ευρώπη με τον ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 2019 που κατέθεσε, προβλέπει για το τρέχον έτος τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Η πρόβλεψη για αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ κατά μόνο 1,2% το 2018 είναι μικρότερη και από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφετινή πορεία της ιταλικής οικονομίας, την ανάπτυξη της οποίας προβλέπει να διαμορφωθεί στο 1,3%. Σημειωτέον ότι η Κομισιόν προβλέπει για το 2019 επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,1% στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψη για το εφετινό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ από 1,6% που προέβλεπε αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% το 2019 (αλλά και το 2020 και το 2021…) ήταν εκείνη που «σόκαρε» τις αγορές και εκτίναξε κοντά στις 300 μονάδες βάσης το spread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου συγκριτικά με το γερμανικό, όπως φέρεται να δήλωσε στον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (κατά πληροφορίες του ιταλικού τύπου).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.