Οι έφηβοι που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης προκαλούν βλάβες στο αναπτυσσόμενος εγκέφαλό τους, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ υποστηρίζουν ότι οι βλάβες σε δεξιότητες, όπως η σκέψη, η μνήμη και η συμπεριφορά, φαίνεται να είναι χειρότερες από αυτές που συνεπάγεται η χρήση κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους.
Να σημειωθεί ότι είναι ήδη γνωστό πως η χρήση αλκοόλ και ινδικής κάνναβης ή άλλων εθιστικών ουσιών από νεαρή ηλικία συντελεί σε γνωστικές επιπλοκές, όπως η μάθηση, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων, αλλά και οι χαμηλές σχολικές επιδόσεις.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στα προαναφερόμενα ανησυχητικά συμπεράσματα αφού εντόπισαν και έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.800 εφήβους για πάνω από τέσσερα χρόνια. Οι μαθητές από τα 31 διαφορετικά σχολεία του Καναδά, επί έναν χρόνο έδιναν στους επιστήμονες λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Οι εγκεφαλικές τους λειτουργίες ελέγχονταν ετησίως μέσω γνωστικούς τεστ στο σχολείο.
Αν και η χρήση ινδικής κάνναβης ήταν σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το αλκοόλ, το 28% των εφήβων παραδέχθηκε κάποιου είδους χρήσης της ουσίας. Αντιθέτως το 75% των μαθητών παραδέχθηκε ότι έπινε αλκοόλ, περιστασιακά.
Όπως ομολογεί η καθηγήτρια Πατρίτσια Κονροντ, κύρια συγγραφέας της μελέτης, και μέλος του Τμήματος Ψυχιατρικής του καναδικού πανεπιστημίου «περιμέναμε το αλκοόλ να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στον εγκέφαλο των εφήβων». Αλλά αντ’ αυτού η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν περισσότερα λάθη στα γνωστικά τεστ των μαθητών που έκαναν χρήση κάνναβης, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είχαν διακόψει τη χρήση της πριν υποβληθούν στο τεστ.
Οι μεγαλύτερες δυσμενείς επιπτώσεις παρατηρήθηκαν στην λειτουργική μνήμη, την ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς και τη λογική.
«Στους εφήβους ο εγκέφαλος είναι υπό ανάπτυξη και η ινδική κάνναβη παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Η κάνναβη είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία παγκοσμίως και μπορεί να γίνει εθιστική ενώ έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών παθήσεων, ειδικά στους εφήβους. Και φυσικά η απεξάρτηση από την ινδική κάνναβη συνοδεύεται από στερητικά συμπτώματα, όπως αϋπνία και ευερεθιστότητα», σημειώνει η Δρ Κονροντ.