Στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ αλλά και των λοιπών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βρεθεί οι ανεπαρκείς χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με συνέπεια μια πραγματική ανθρωπιστή τραγωδία σε δομές, όπως η Μόρια.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά χορηγία, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, που αφορά σε πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και αφορούσε στο προσφυγικό.
Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν την οποία επικαλείται στο σχετικό δημοσίευμά του ο ιστότοπος New Europe, η υπόθεση του ΥΕΘΑ είναι η μόνη γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.
«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών» ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα «New Europe».
Προστίθεται ωστόσο ότι: «Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, έσπευσε να υπερασπιστεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού λέγοντας ότι «καταρχήν το 1,6 δισ. ευρώ δεν είναι ποσό το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί, αφορά κάλυψη αναγκών μέχρι το 2021. Ειδικά τα κονδύλια που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ποσού και η διαχείρισή τους έχει γίνει σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».
Πάντως και το γεγονός ότι, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, τέθηκε σε διαθεσιμότητα κατά την εν εξελίξει έρευνα της OLAF, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να σχετίζεται η διαθεσιμότητά του με το προσφυγικό και την κακοδιαχείριση κεφαλαίων. Μπορεί μεν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το γραφείο του στην Αθήνα, να μην έχουν σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, καθώς αυτά προέρχονται από την Κομισιόν και διατίθενται μέσω ειδικών ταμείων, ωστόσο η χρονική ταύτιση των δύο γεγονότων δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.
Επίσης, όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι έρευνα για τον κ. Αντωνακόπουλο αφορά σε οικονομικές συναλλαγές που αφορούν μόνο τη λειτουργία του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.
Γενς Πλότνερ: «Βαρέλι δίχως πάτο» ο μηχανισμός για το προσφυγικό
Ιδιαίτερα επικριτικός για τους ελληνικούς χειρισμού στο προσφυγικό είναι και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Γενς Πλότνερ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη εφημερίδα Griechenland Zeitung, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η υπερχρεωμένη Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το 2015, αναλαμβάνοντας ένα δυσανάλογο βάρος της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, τη στιγμή που ήταν εμφανής η έλλειψη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ολιγωρίες, οι διαφωνίες και οι υποχωρήσεις εξ ανάγκης. Ακόμα, όμως, και όταν τα χρήματα άρχισαν να συρρέουν, ο μηχανισμός αποδείχθηκε «βαρέλι δίχως πάτο», στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης του προβλήματος. Ατελείωτα εκατομμύρια έχουν δοθεί προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να βελτιώσουν ούτε στο ελάχιστο την κατάσταση στη Μόρια. Απόδειξη οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν, οι οποίες και κάνουν τους πρόσφυγες να δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να έχουν πνιγεί στη θάλασσα από το να βρίσκονται εκεί, ή σε κάποιο άλλο χώρο φιλοξενίας».
Και συμπληρώνει ότι «τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισ. Συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης. Επιπλέον, βοηθούμε συνεχώς την Ελλάδα με 71 αστυνομικούς και με 50 ακόμα άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έναν χρόνο πριν ο Γενς Πλότνερ είχε διαφορετική άποψη για την ελληνική συμβολή στη διαχείριση του προσφυγικού λέγοντας: «Σας ευχαριστώ που δείξατε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης».
Διεθνής κατακραυγή από τα ΜΜΕ
Τέλος, ιδιαίτερα επικριτική είναι και η στάση των διεθνών ΜΜΕ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό.
Τα δημοσιεύματα αμερικανικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, με επιτόπια ρεπορτάζ στη Μόρια και άλλες προσφυγικές δομές του Αιγαίου αναδεικνύουν τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες, τονίζοντας παράλληλα τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Πάνω από 20 κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα έλαβαν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποσπασματικές προσεγγίσεις, στις οποίες κανένα θεσμικό όργανο δεν έχει πλήρη επίβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα», γράφει η New York Times.
Παρόμοιες οι αναφορές των Deutsche Welle και Guardian που αναδεικνύουν και άλλες κρυφές πτυχές του προσφυγικού πέραν τις ελλείψεις βασικών υποδομών στα hot-spots, όπως οι συμμορίες, οι βιασμοί και η διακίνηση ναρκωτικών.