Με έναν τριήμερο εορτασμό θα εγκαινιαστεί η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, η οποία ανοίγει και επίσημα τις πόρτες την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 με τους διοργανωτές να δίνουν «Ραντεβού στη Φωκίωνος».
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον Δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στη συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω της δημοτικής πλατφόρμας συνΑθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος πραγματοποίησε τον Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους. Με βάση τα αποτελέσματα ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς – με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμο όσο και κοινωνικά επωφελές.
Το Impact Hub Athens, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από άμισθη επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο δήμος. Το νέο αυτό μοντέλο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτό το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μοντέλο συνεργασίας με διαχειριστή το Impact Hub Athens θα επισφραγιστεί με το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων.
Τα εγκαίνια
Τα εγκαίνια της Αγοράς θα γίνουν στις 20.00 παρουσία του δημάρχου Αθηναίων και θα είναι μια τριήμερη γιορτή που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 6 Οκτωβρίου. Θα είναι μια συλλογική γιορτή με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και πολιτών, που όλοι μαζί δίνουν ζωή στην Αγορά της Κυψέλης.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» η συνιδρύτρια του Impact Hub, κυρία Σόφι Λάμπρου, «σκοπός μας είναι να ενισχύουμε και να πραγματοποιούμε δράσεις που έχουν κάνει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Ενα από αυτά – και πολύ σημαντικό, που μας αφορά όλους – είναι η πόλη μας, η Αθήνα. Μέσα από τη δράση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης στήνουμε έναν κόμβο κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αυτό που κάνουμε σαν Ιmpact Hub, αλλά με μια εξωστρέφεια. Με κατευθείαν εφαρμογή μέσα στην πόλη. Γι’ αυτό κιόλας την αποκαλούμε “η πρώτη αγορά κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα”».
Κύρια επιδίωξη όλων είναι μέσα από αυτό το εγχείρημα οι κάτοικοι της Κυψέλης, οι πολίτες της Αθήνας και οι τουρίστες να γνωρίσουν την Αγορά – αλλά και την ευρύτερη περιοχή –, να έρθουν σε επαφή με τα νέα καταστήματα και τους διαχειριστές της, να ανακαλύψουν νέα προϊόντα, ιδέες για δώρα, λουλούδια, παιχνίδια, ρούχα, εκλεκτά τρόφιμα, όπου κάθε αγορά έχει παράλληλα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Το πρόγραμμα των εγκαινίων θα περιλαμβάνει δράσεις με κύριους πρωταγωνιστές το κοινό, τα καταστήματα των κοινωνικών επιχειρήσεων, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Αγορά. Αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε και στο: athens.impacthub.net/event/ραντεβού-στη-φωκίωνος. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου αυτού, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα του έτους 2018-2019 και θα έχουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για τη νέα μορφή της Αγοράς και την επαναλειτουργία της.
Με την επαναλειτουργία της, η Αγορά αναδεικνύεται σε σημείο σύνδεσης μεταξύ όλων των κατοίκων της περιοχής, των πολιτών της Αθήνας, φορέων και επιχειρήσεων και σταδιακά δημιουργείται μια ενεργή κοινότητα που προάγει την κοινωνική συνοχή, τη συνεργασία και τη συνδημιουργία.
Τα καταστήματα
Τα νέα καταστήματα και οι κοινωνικοί φορείς που θα δώσουν και πάλι ζωή στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι: Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα, «Wise Greece», όπου το κέρδος από την πώληση των προϊόντων μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας. Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο, «Flower power», που μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία εποχικών λουλουδιών παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματικές δεξιότητες και εργασία σε άτομα με αναπηρία ή ευαλωτότητα.
Η κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών «Επανεκκίνησις» που δίνει πρόσβαση στην εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές. Το χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό για πακέτο ή στο χέρι με λαχανικά και φρούτα απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας «Biohive».
Η κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα «Second hand shop, Αρχιπέλαγος». Μια pop-up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων «Η γωνία του chef – καντίνα». Οι «Creators of Cosmos» σχεδιάζουν και διοργανώνουν παιχνίδια ρόλων φυσικής κλίμακας ανακαλύπτοντας έτσι τη ζωή μέσα από το παιχνίδι.
Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα υπάρχουν επίσης η γκαλερί και τα εργαστήρια μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του εργαστηρίου ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα», ενώ η ΕΕΛΛΑΚ θα προσφέρει μαθήματα ρομποτικής, προγραμματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από το πρόγραμμα «Code and Create», για νέους, παιδιά και όποιον άλλοn θα ήθελε να μάθει και να πειραματιστεί με σύγχρονες τεχνολογίες. Το Danish Refugee Council θα προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών – κοινωνικών και νομικών –, καθώς και πολυπολιτισμικές δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ευπαθείς και όχι μόνο ομάδες, με σκοπό την ένταξη και την αλληλοκατανόηση της διαφορετικότητας.
Από μαθήματα ελληνικών, σε συμβουλευτική εργασίας, η Caritas προσφέρει συμβουλευτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ενώ η El Sistema Greece προσφέρει μαθήματα χορωδίας και κλασικών μουσικών οργάνων σε ομάδες με σκοπό την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, την ανάπτυξη κοινότητας και ομαδικών δεξιοτήτων για παιδιά 5-17 χρόνων από κάθε θρησκεία, εθνικότητα, υπόβαθρο.