Παρέμβαση για ανάσχεση του κλίματος στην τραπεζική αγορά έκανε από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δηλώνοντας ότι τα «θεμελιακά δεδομένα» των τραπεζών είναι θετικά και βρίσκονται σε «πολύ καλή θέση». Για αυτό και τόνισε: «Μην λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν, δεν είναι σωστό και δεν είναι αλήθεια». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα «τέσσερα θετικά πράγματα» που συνιστούν αυτή την θέση: ότι οι δυο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη την επείγουσα παροχή ρευστότητας από τον ELA, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα προέβλεψε ότι θα το έχουν κατορθώσει και οι άλλες δυο.

Επίσης, είπε ότι όλες οι τράπεζες «φτάσανε τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και τους ξεπέρασαν», ενώ «πέρασαν και τα stress test». Όπως είπε, οι τράπεζες είναι με επάρκεια κεφαλοποιημένες και έχουν επιστροφή καταθέσεων.

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα που πρέπει να βλέπουν κάποιοι και όχι αυτούς που σορτάρουν», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, διαπιστώνοντας ότι οι τράπεζες «είναι σε πολύ καλή θέση», ενώ είπε ότι έχουν προκλήσεις μπροστά τους, όπως το να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και υπογράμμισε ότι «έχουμε δημιουργήσει θεσμούς (ΤτΕ, ΤΧΣ, ΕΕΤ) που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα».

«Έχουμε κυβέρνηση που έχει την επίβλεψη συζητάει με όλους και συναινετικά», ανέφερε. Σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι από το 2010, περίοδο που η Ελλάδα είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα, υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο: κάθε χώρα κάθε χρόνο καταθέτει ένα προσχέδιο στην κομισιόν όπου υπάρχει το σχέδιο βάσης και τι θέλει να κάνει. Και διευκρίνισε: «Το σενάριο βάσης είναι σενάριο βάσης, δεν είναι το βασικό σενάριο. Το σενάριο βάσης αποτυπώνει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν κάνουμε τίποτε δεν αλλάξουμε κανένα φόρο καμία ασφαλιστική εισφορά κλπ.». «Αν παράδειγμα ο πρωθυπουργός μου έδινε διακοπές και δεν γινόταν τίποτα, το σενάριο βάσης θα σήμαινε ότι θα είχαμε πρωτογενές 4,13%», σημείωσε, εννοώντας αυτό που είπε και στην χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτός από το σενάριο βάσης θα σταλούν στην Κομισιόν και τα στοιχεία εκείνα που θα πιστοποιούν ότι και χωρίς την περικοπή των συντάξεων θα υπάρχει υπεραπόδοση (πάνω από 3,5%) ώστε να μην χρειαστούν οι μειώσεις αλλά και να προκύψει ο χώρος για τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας.