Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, προειδοποιώντας ότι «το κλίμα στην οικονομία έχει χαλάσει» και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταματήσουν την παροχολογία.
Με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την εικόνα κατάρρευσης στις τραπεζικές μετοχές, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της ΜRB με θέμα «Ο σφυγμός του επιχειρείν», ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι «το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, που αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν».
Η οικονομία όπως τονίζει, βρίσκεται «σε χαμηλή πτήση ανάπτυξης 2%», που όπως αναφέρει τα νούμερα αυτά «δεν αρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν».
«Χάνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, άρα δεν υπάρχουν έσοδα από τα δάνεια μόνο έξοδα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Η έρευνα
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν με αυξητικό ρυθμό, είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια, που πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ένα μήνα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο επιχειρηματικός κόσμος απαντά στην ετήσια έρευνα της MRB ότι παρ’ ότι το συνολικό οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, εντούτοις αυτό δεν επαρκεί, όπως δείχνει και η αποκλιμάκωση των μακροοικονομικών δυσκολιών για τις επιχειρήσεις, από το 7, στο 6,8, με χειρότερη επίδοση το 10.
Από την έρευνα της MRB, προκύπτει μεγαλύτερη αισιοδοξία των ιδίων των επιχειρηματιών για την έξοδο από την κρίση, σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη που κάνει το ευρύ κοινό.
Ωστόσο, αν και οι αβεβαιότητες υποχωρούν, παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Το 43,7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης σε τέσσερα χρόνια, άποψη με την οποία συμφωνεί και το 78% του ευρύ κοινού. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό όσων απαντούν ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει και ότι η εικόνα παραμένει άσχημη είναι το 91,7%, παρά τη βελτίωση κατά 7,1 μονάδες.