«Δυστυχώς η κυβέρνηση επένδυσε επικοινωνιακά στην ‘καθαρή έξοδο’ και όχι στην ουσία της οικονομίας, στη θωράκιση της οικονομίας και των τραπεζών. Έτσι είμαστε καταδικασμένοι στην αναιμική ανάπτυξη, στη στασιμοχρεοκοπία» ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 εξέφρασε την ελπίδα το τελευταίο εξάμηνο αυτής της κυβέρνησης να μην είναι βλαπτικό για τη χώρα, «όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015», όπως θύμισε.
«Αν μετά από τόσα χρόνια, μετά από το τρίτο αχρειάστο μνημόνιο, είμαστε ξανά στο ίδιο σημείο, είναι πραγματικά ανυπόφορο. Η χώρα ήταν σε άλλη κατάσταση στο τέλος του 2014 και τώρα μετά από την περιδίνηση μετά από 3,5 χρόνια δεν γυρίζουμε στο τέλος του 2014. Μακάρι να γυρίζαμε στο τέλος του 2014, αναφέρομαι στο κλίμα. Το κλίμα αισιοδοξίας που υπήρχε το 2014 δεν υπάρχει στα τέλη του 2018» συνέχισε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δανειστών που δέχθηκαν τα «υπέρ-υπέρ πλεονάσματα». Αναφερόμενος στο θέμα των περικοπών στις συντάξεις και το ενδεχόμενο αυτές τελικά να μην γίνουν με «αντάλλαγμα» τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βενιζέλος θύμισε το ενδιαφέρον ΕΕ και ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν έγινε το ίδιο με πιο βάρβαρο και χυδαίο τρόπο με το μεταναστευτικό;»
Για την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα έγιναν γνωστά από τα πρακτικά του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την τοποθέτησή του ότι η επιλογή του «Ίλιντεν» αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού. Παρατήρησε δε ότι τίποτα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν διαψεύσθηκε από την Αθήνα.
«Εγώ είμαι οπαδός της εθνικής γραμμής του 1993, δηλαδή ‘ναι’ σε μια σύνθεση ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση» επανέλαβε, για να συμπληρώσει ότι πάνω στην εθνική γραμμή ο κ. Τσίπρας όφειλε να διαμορφώσει ένα εθνικό μέτωπο συνεννόησης.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ «υπάρχει ένα πρόβλημα» και ότι με τόσο χαμηλή συμμετοχή υπάρχει ένα δημοψήφισμα που δεν παράγει έννομες συνέπειες.
Αυτό που πλέον τίθεται σε αμφιβολία είναι το περίφημο momentum, ανέφερε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας ότι η κοινωνία της γειτονικής χώρας είναι αδιάφορη για το θέμα.
Σε ερώτηση για το αν θα ψηφιστεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων, είπε ότι αρχικά χρειάζεται απλή πλειοψηφία, «δηλαδή όσοι την εγκρίνουν να είναι περισσότεροι από αυτούς που την απορρίπτουν», αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο την παραμονή στην εξουσία, «άρα θα κάνει τα πάντα» και για αυτό το θέμα.
Για το τι θα συμβεί αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 βουλευτές του, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης με 120 έδρες και ότι για να πέσει η κυβέρνηση χρειάζεται και πάλι πρόταση μομφής με 151 θετικές ψήφους. «Αλλά όλο αυτό είναι μια μιζέρια, τρώμε τις σάρκες μας για να μην πάει η κυβέρνηση σε εκλογές» τόνισε.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μπορούσε να είχε υπάρξει μια βελτίωση της Συμφωνίας σε θέματα ταυτότητας και γλώσσας, ώστε να διαμορφωθεί συναίνεση, αλλά όλο αυτό προτού αυτή αρχίσει να παράγει αποτελέσματα.
«Αυτό όμως που μπορεί να γίνει, σε περίπτωση που καταρρεύσει οριστικά η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι να πάμε σε μια νέα διαπραγμάτευση, αλλά σε ένα νέο momentum» συνέχισε.
Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για το Κίνημα Αλλαγής και τις τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες. «Καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε το έργο μας. Το κεκτημένο μας και να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κεντρώος χώρος πρέπει να διεκδικεί την προγραμματική κατεύθυνση της χώρας». Επανέλαβε δε ότι και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει θέση, αν θέλει να βάλει πλάτη σε αυτή την προσπάθεια.
«Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα αφήσουμε και τη χώρα ακυβέρνητη. Όχι όμως έναντι παντός τιμήματος» κατέληξε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για καθαρές θέσεις που θα πείσουν και τους εταίρους-δανειστές για την επόμενη μέρα της χώρας.