Στις έξι προτεραιότητες που θα «υλοποιήσει άμεσα η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και που είμαι βέβαιος, ότι θα αλλάξουν το σημερινό ζοφερό περιβάλλον της ελληνικής ναυτιλίας» αναφέρθηκε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο 4ο Ναυτιλιακό Συνέδριο με θέμα «Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ναυτιλία – Με πυξίδα στραμμένη στο μέλλον» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όπως είπε η πρώτη είναι να διαμορφώσει ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Επίσης είναι «η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία. Παράλληλα, η παροχή κινήτρων για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με την ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα, καθώς και την προσαρμογή τους στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά από το 2020 με την υιοθέτηση της αλλαγής καυσίμου».
Ακόμη 3η προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η «νεκρανάσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν δράσεις με μορφή έργων – project – από κοινοπρακτικά σχήματα (σε μορφή cluster ή κοινοπραξίας) αποτελούμενα από μικρό αριθμό επιχειρήσεων ή υιοθέτηση στρατηγική «έξυπνης εξειδίκευσης» για τα μικρότερα ναυπηγεία που θα δραστηριοποιούνται στην κατασκευή, τις επισκευές ή μετασκευές, σκαφών αναψυχής, επιβατηγών/οχηματαγωγών, πλοίων ανεφοδιασμού, και μετασκευές πλοίων για καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις (LNG-fuelled conversions, hybrids)».
Μια ακόμη είναι «η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών τους, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητά τους καθώς και η συνδεσιμότητά τους με τη νησιωτική Ελλάδα. Η αναβάθμιση των λιμένων μας, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την μεγέθυνση της ναυτιλιακής και τουριστικής πίτας της χώρας μας. Για παράδειγμα, αν αναβαθμιστούν τα ελληνικά λιμάνια θα αποτελούν ελκυστικό home port για τα κρουαζιερόπλοια και παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα επικαιροποιηθεί η εθνική στρατηγική λιμένων και θα ενσωματωθεί στην εθνική στρατηγική για τα logistics».
Επιπροσθέτως στόχος είναι και «η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών Ακαδημιών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης και να σταματήσει η φυγή των νέων μας για σπουδές στις Ναυτικές Ακαδημίες γειτονικών χωρών, αλλά και για να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα».
Η 6η προτεραιότητα του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι «η εξασφάλιση διαδικασιών ομαλής χρηματοδότησης του κλάδου της ελληνικής ναυτιλίας τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και μακροχρόνιο επίπεδο. Με δεδομένο, ότι η ναυτιλία αποτελεί έναν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου με πολύ μεγάλες διακυμάνσεις και λόγω των ναυτιλιακών κύκλων οι ναύλοι παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον παραδοσιακό τρόπο χρηματοδότησης μέσω των ελληνικών, ευρωπαϊκών ή κινεζικών τραπεζών και να εξεύρουμε εναλλακτικούς τρόπους εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν για παράδειγμα να υιοθετηθούν πρακτικές όπως η χρηματοδοτική μίσθωση (Leasing), τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital), η σύναψη ομολογιακών δανείων ή η ίδρυση επενδυτικών εταιρειών ειδικού σκοπού (Special Purpose Acquisition Companies), ώστε να εξασφαλίσουμε πόρους για την αγορά ή ναυπήγηση νέων πλοίων, ώστε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας και στο μέλλον».
Και κατέληξε λέγοντας «πιστοί στις φιλελεύθερες αρχές μας, θα προχωρήσουμε άμεσα και αταλάντευτα τις απαραίτητες πολιτικές και θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας και να στηριχτεί η ελληνική ναυτιλία. Σε αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια που πολύ σύντομα θα αναλάβουμε, είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σύμμαχοι και στο τέλος αυτής της διαδρομής, τόσο εσείς όσο και η ελληνική ναυτιλία θα βγείτε πιο δυνατοί. Η Ελλάδα με μπροστάρη την ελληνική ναυτιλία και τα στελέχη της, θα ξαναβρεί το βηματισμό της δίπλας στις ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης και θα διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί ως ειρηνική δύναμη προόδου και ανάπτυξης, στην ευρύτερη περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».