Καινοτόμα λύση που θα συμβάλει στη βελτίωση της αντιμετώπισης των ιατρικών συμβάντων εν πλω έρχεται να δώσει η ελληνική εταιρεία SQLearn, με αποκλειστική ειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών e-learning, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία εν πλω (SeaHealth)».
Το πρόγραμμα, που αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες σε ναυτιλιακές εταιρείες, είναι ένα σύστημα απευθείας ενημέρωσης ειδικά εκπαιδευμένου μέλους πληρώματος εμπορικού πλοίου προκειμένου να παράσχει σε πρώτη φάση τις πρώτες βοήθειες σε συνάδελφό του.
Πώς λειτουργεί
Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας, το μέλος του πληρώματος που γνωρίζει πώς λειτουργεί το πρόγραμμα, όταν ενημερωθεί για τα συμπτώματα που εμφανίζει ο συνάδελφός του θα μπαίνει σε μια βάση δεδομένων και θα ενημερώνεται για τα επόμενα βήματα, δηλαδή πώς να αντιμετωπίσει το περιστατικό. Με τον τρόπο αυτόν θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ως προς τη διαχείριση της κατάστασης.
Επιπλέον σε δεύτερη φάση θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης διαδικτυακής επικοινωνίας με συμβεβλημένο γιατρό, ο οποίος θα μπορεί εφόσον ενημερωθεί για την κατάσταση του ασθενούς να προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή την άμεση μεταφορά σε κάποιο νοσοκομείο.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μέσω της πλατφόρμας που θα αναπτύξει η SQLearn θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των οξέων ιατρικών συμβάντων εν πλω και των νοσημάτων των ναυτικών με σκοπό την αξιολόγησή τους, την παροχή ιατρικών συμβουλών, την ανεύρεση των βέλτιστων δυνατών παρεμβάσεων και την ενίσχυση της πρόληψης.
Παράλληλα, με την αξιοποίηση των e-learning βιβλιοθηκών από τις υπάρχουσες υπηρεσίες Dolphin Platforms της SQLearn θα υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης ζητημάτων σχετικά με την υγεία και την περίθαλψη των ναυτικών.
Το ερευνητικό έργο «Πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης εργαζομένων στη Ναυτιλία για πρώτες βοήθειες και ζητήματα υγείας – Υγεία εν πλω (SeaHealth)» εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και θα υλοποιηθεί από την SQLearn και την εταιρεία Danaos Management Consultants σε σύμπραξη με την Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η χρηματοδότηση
Ως προς τη χρηματοδότηση, το 50% του ποσού προέρχεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από την SQLearn. Στις ναυτιλιακές εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρουν να εγκαταστήσουν το σύστημα τα πρώτα τρία χρόνια θα παρέχεται δωρεάν στο πλαίσιο πιλοτικής δοκιμαστικής περιόδου και ακολούθως θα παρέχονται οι υπηρεσίες με την καταβολή χρηματικού ποσού. Eιδικότερα, η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.
Όπως λένε τα στελέχη της SQLearn, το έργο στοχεύει:
• Στην καταγραφή των οξέων συμβάντων εν πλω και των επαγγελματικών νοσημάτων των ναυτικών, στην αξιολόγησή τους και στην ανεύρεση των βέλτιστων δυνατών παρεμβάσεων, για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της πρόληψης.
• Στη δημιουργία πλατφόρμας εκμάθησης ζητημάτων σχετικά με την υγεία και την περίθαλψη των ναυτικών, αξιοποιώντας τις e-learning βιβλιοθήκες (libraries) των υπαρχουσών υπηρεσιών Dolphin Platforms της SQLearn.
• Στην εκπαίδευση και αξιολόγηση μερίδας ναυτικών, οι οποίοι θα κληθούν να αξιολογήσουν τη νέα πλατφόρμα με στόχο τη βελτίωσή της πριν από την κυκλοφορία της στην αγορά.
• Στην ανάπτυξη πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης παρέμβασης, με εικόνα και ήχο, για τη μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων και πλέον αξιόπιστων πληροφοριών σε ιατρικό προσωπικό στην ξηρά, για την παροχή ιατρικών συμβουλών.
• Στη δοκιμή της χρήσης της πλατφόρμας εν πλω.
• Στη διάχυση και στη διερεύνηση της δυνατότητας εμπορικής εκμετάλλευσης της πλατφόρμας σε διεθνές επίπεδο.