«Πολιτικές εξελίξεις με την έννοια των πρόωρων εκλογών δεν αναμένονται, αλλά ούτε θα υπάρξουν. Σε ό,τι έχει σχέση με τη συνθήκη των Πρεσπών βεβαίως πρέπει να αναμείνουμε το αποτέλεσμα στη Βουλή της γειτονικής χώρας και εν συνεχεία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες η υπόθεση που αφορά τη συνθήκη των Πρεσπών θα οδηγηθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εκεί έχω την εκτίμηση και τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός των βουλευτών, δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εγκρίνει τη συγκεκριμένη συνθήκη».
Αυτό επεσήμανε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην π.Γ.Δ.Μ. και στο κατά πόσο αυτό θα διαμορφώσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν τη συμφωνία των Πρεσπών θα τη στηρίξουν βουλευτές άλλων κομμάτων είπε ότι: «Σύμφωνα με τα όσα δημόσια έχουν δηλωθεί, υπάρχουν βουλευτές από περισσότερα κόμματα, δηλαδή κόμματα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ψηφίσουν τη συνθήκη. Σε ό,τι έχει σχέση με τις συντάξεις νομίζω ότι είναι πλέον σαφέστατο ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν και δεν θα μειωθούν γιατί η μη μείωσή τους δεν αποτελεί διαρθρωτικό στοιχείο στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Έχω την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε εξελίξεις οι οποίες πρόωρα θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Οι εκλογές σύμφωνα και με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, θα γίνουν στη συνταγματικά προβλεπόμενη προθεσμία, Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του προσεχούς έτους, του 2019.»
Για το θέμα των ναυπηγείων υπογράμμισε ότι «αναφορικά με τη ναυπήγηση πλοίων η χώρα μας επί σειρά πολλών ετών έχει μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτή τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που αποτελεί και προνομιακή δυνατότητα για την Ελλάδα λόγω της μεγάλης εμπειρίας, της υψηλής τεχνογνωσίας και ενός άξιου προσωπικού που μπορεί να στηρίξει τα ναυπηγεία. Καταβάλλονται συγκεκριμένες προσπάθειες και πιστεύω ότι δεν θα είναι μεγάλη η απόσταση από τη στιγμή που τα ναυπηγεία μας όχι μόνο της Σύρου αλλά και της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά θα δραστηριοποιηθούν.»
Για τη πρόσφατη συνάντηση που είχε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανέφερε ότι «ήδη έχουμε κάποιες θετικού χαρακτήρα αποκτήσεις ελληνικής σημαίας. Κάποια πλοία – όχι πολλά, λίγα, αλλά είναι ενθαρρυντικό αυτό το στοιχείο – θέλουν και έλθουν, να εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή ένα κομμάτι των επιχειρήσεων και τα πλοία τους να αποκτήσουν την ελληνική σημαία και να έρθουν στο ελληνικό νηολόγιο. Η συζήτηση είναι ανοιχτή, προχωράει. Όπως προχωράει και το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας στα πληρώματα της ποντοπόρου, η οποία θα πρέπει να υπάρξει».
Για την αγορά νέων σκαφών του λιμενικού σημείωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός που αφορά τρία μεγάλη σκάφη των 30 μέτρων που θα είναι πλήρως εξοπλισμένα για τις ανάγκες του λιμενικού. Ό,τι χρειάζεται ένα τέτοιο σκάφος θα υπάρξει και θα μπορεί να επιχειρεί στο Αιγαίο σε όλες τις καταστάσεις
Για τη Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας επεσήμανε ότι πρέπει να συνεδριάσει και να δει όλα τα καινούργια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του κλάδου. «Η προσπάθειά μας είναι να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την εξέλιξη του ουσιαστικού μεγέθους που λέγεται κρουαζιέρα. Για το θέμα των λιμενικών υποδομών έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να στηριχθούν υπάρχοντα λιμάνια, διότι έχουν ανάγκη επισκευών».
Για τη λιμενική πολιτική σημείωσε ότι «η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος έχει σε κάθε περίπτωση την παρουσία της. Παρουσία που έχει σχέση με τη εφαρμογή του νόμου και τη νομιμότητα, και με ένα καίριο ακόμα κεφάλαιο που λέγεται ανταγωνισμός. Πιστεύω ότι η παρουσία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων είναι καθοριστικός παράγοντας στην όλη υπόθεση. Το νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, θα υπάρξει διαβούλευση και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή».