Σε επιχείρηση αποπροσανατολισμού γύρω από τη συμφωνία των Σκοπίων, προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ περί «μυστικών» συναντήσεων της ευρωβουλευτού και εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για κρυφές συνεννοήσεις του υπουργού Εξωτερικών αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, στην πλάτη των υπολοίπων κομμάτων αλλά και του ελληνικού λαού, αποφάσισε να «ποντάρει» σε ένα ανύπαρκτο θέμα.
Την ώρα που τα πρακτικά συσκέψεων στην ΠΓΔΜ αποκαλύπτουν ότι Τσίπρας και Κοτζιάς είχαν συμφωνήσει σε «Δημοκρατία του Ιλιντεν», η κυβέρνηση σιωπά και αντεπιτίθεται με ήσσονος σημασίας θέματα.
Η Μαρία Σπυράκη διέψευσε ότι έγιναν μυστικές συναντήσεις αλλά είπε ότι συνάντησε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων τυχαία στις Βρυξέλλες ενώ δεν υπήρξε δεύτερο ραντεβού όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα
«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη», ξεκαθαρίζει η κ. Σπυράκη και προσθέτει: «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές». «Με ρώτησε ‘τι θα κάνετε;’ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», ισχυρίστηκε η ίδια.
Ασφαλώς και το Μαξίμου δεν θα άφηνε ασχολίαστο ένα τέτοιο θέμα, απομονώνοντας βεβαίως τις «συναντήσεις» αλλά αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις σε μείζονα θέματα που προέκυψαν και από τις αποκαλύψεις των πρακτικών των συμβουλίων πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ.
Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, δηλαδή ο Θανάσης Καρτερός, «μύρισε αίμα» και στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας», τονίζει και προσθέτει: «Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».
«Ο κ. Μητσοτάκης και η «ειδική απεσταλμένη» του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τους καλεί να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
– Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;
– Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;
– Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη;
– Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;
«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής… », σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Ωραία όλα αυτά και είναι ασφαλώς ένα πολιτικό παιχνίδι που παίζεται πάντα. Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να βγει από τη γωνία που είχε στριμωχτεί για τα καλά μετά το «ναυάγιο» Ζάεφ, τον τραγέλαφο με τον Καμμένο και τον Κοτζιά αλλά και με την ίδια τη συμφωνία που είναι στον «αέρα» και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής.
Η κυβέρνηση και ο κ. Καρτερός θεωρούν «θέμα» τις συναντήσεις της κ. Σπυράκη, αλλά δεν απαντούν στα εξής κρίσιμα ερωτήματα.
Ερωτήματα – βόμβα
Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφασίσει να παραχωρήσει την «μακεδονική» ταυτότητα από τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ή όχι. Τα πρακτικά από την ΠΓΔΜ αποκαλύπτουν ότι ο κ. Κοτζιάς είχε συναινέσει στο θέμα αυτό.
Είναι αλήθεια ότι στο Σούνιο έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για «Ιλιντεν Μακεδονία» με μετάφραση σε όλες τις γλώσσες και υπηκοότητες και ο Νίκος Κοτζιάς συμφώνησε; Σύμφωνα με τον σκοπιανό ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, ο έλληνας ομόλογός του είπε ότι αυτός τους αρκεί «είναι μια επαρκής διαφοροποίηση ανάμεσα στη δική τους και στη δική μας Μακεδονία». Συμφώνησε δηλαδή ο κ. Κοτζιάς σε ένα όνομα όπως το Ιλιντεν που ήταν η επιτομή του αλυτρωτισμού και έφερε ένα ιστορικό βάρος που δεν μπορούσε κανείς να σηκώσει; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε ο κ. Κοτζιάς είναι πολλαπλά εκτεθειμένος και κάποιος θα πρέπει να απαντήσει τι ακριβώς συζητούσε εκείνη την περίοδο. Μάλιστα στα ίδια πρακτικά μιλούν και για συμφωνία και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο όνομα αυτό.
Δεν μπορεί να λέει ο κ. Ντιμιτρόφ ότι οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν την «Δημοκρατία του Ιλιντεν» ως «δημιουργική λύση» και η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να σιωπά.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει αν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Ντιμιτρόφ ότι από το Σούνιο είχαν αποφασίσει και για το ζήτημα της χρήσης των αρχικών MK και MKD.
Ισχύει η θέση του κ. Ντιμιτρόφ ότι στο Σούνιο η ελληνική πλευρά είχε αποδεχθεί και την παραχώρηση της «μακεδονικής ταυτότητας», πέραν της γλώσσας;
Πώς το Μέγαρο Μαξίμου αναγάγει σε μείζον θέμα τις συναντήσεις της κ. Σπυράκη και τα περί «μυστικής διπλωματίας» όταν ο ίδιος ο Ζάεφ (σύμφωνα με τα πρακτικά) λέει ότι πρέπει να κλείσει τώρα η συμφωνία γιατί όταν έρθει η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Δεν πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση πώς ενώ θεωρούν σίγουρο τον Μητσοτάκη ότι είναι εναντίον τους, επιτίθενται στην «απεσταλμένη» του, όπως λένε, κυρία Σπυράκη;
Θα απαντήσει άραγε η κυβέρνηση γιατί ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι θα στείλει αμέσως η Αθήνα επιστολή στο ΝΑΤΟ για να ενταχθούν στην Συμμαχία; «Ο Τσίπρας μου υποσχέθηκε ότι ‘’θα μιλήσω με τον Μακρόν, δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις», απαντά ο Ζάεφ σε ερώτηση του Μίτκοσκι του VMRO.
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Τον Μάιο που έγινε αυτή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών φαίνεται καθαρά ότι η Αθήνα είχε απόλυτα συμφωνήσει σε Ιλιντεν. Ο Μίτσκοσκι ρωτά αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι «συμφωνείτε με μια αλλαγή του συντάγματος να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν;» Και ο Ζάεφ του το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι θα ήθελε το δημοψήφισμα να γίνει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.