Το αφεντικό – εν προκειμένω ο Τζεφ Μπέζος – τρελάθηκε. Η Amazon.com ανακοίνωσε αυξήσεις που φθάνουν σε ποσοστό το… 36% στους κατώτατους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολεί στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Πρόκειται για μια «κίνηση» που ίσως προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων των αποδοχών και από άλλες γιγαντιαίες εταιρείες με διεθνή παρουσία, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί ως υπεύθυνες για την αύξηση της φτώχειας και την όξυνση των ανισοτήτων στις οικονομίες της Δύσης.
Η κορυφαία εταιρεία πωλήσεων μέσω Διαδικτύου ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα αυξήσει το κατώτατο ωρομίσθιο των υπαλλήλων της στις ΗΠΑ από τα 11 στα 15 δολάρια, ενώ στη Βρετανία καθιερώνει δύο ωρομίσθια: 10,50 στερλίνες για όσους εργάζονται στο Λονδίνο και 9,50 στερλίνες για την υπόλοιπη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία συνολικά απασχολεί περίπου 310.000 εργαζόμενους, το κατώτατο ωρομίσθιο αυξάνεται κατά 36%, ενώ στη Βρετανία οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 28% για τους Λονδρέζους και 18% για την υπόλοιπη χώρα.
«Ελάτε μαζί μας»
«Ακούσαμε τις φωνές όσων ασκούσαν κριτική, σκεφτήκαμε σοβαρά για το τι θα επιθυμούμε να πράξουμε και αποφασίσαμε ότι εκείνο που θέλουμε είναι να πάμε μπροστά, να είμαστε οι ηγέτες», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος.
Ο κουβανικής καταγωγής επιχειρηματίας δεν έκρυψε ότι στόχος του είναι η κίνηση αυτή της εταιρείας του να βρει μιμητές. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από την αλλαγή αυτή και ενθαρρύνουμε τους ανταγωνιστές μας και άλλους μεγάλους εργοδότες να πράξουν το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον ότι ο ηλικίας 54 ετών Μπέζος κατέχει ποσοστό 17% στην Amazon και είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του κουβανικής καταγωγής «Κροίσου» αυξήθηκε πέρυσι κατά… 65 δισ. δολάρια και έφθασε στα 165 δισ. δολάρια.
Αν όντως βρει μιμητές η επιχειρηματική κίνηση του Μπέζος, θα τονωθεί αισθητά η αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και η καταναλωτική ζήτηση στη χώρα που, όπως εδώ και χρόνια παρατηρείται, δεν ακολουθούν την ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Πληρώστε τώρα και φόρους
Την κίνηση της Amazon χαιρέτισαν τα εργατικά συνδικάτα. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, ο γενικός γραμματέας του βρετανικού συνδικάτου GMB Τιμ Ρόουτς, ο οποίος μίλησε για μια «καλή αρχή από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο», αλλά πρόσθεσε ότι «τώρα η Amazon θα πρέπει να κάνει ένα βήμα ακόμα βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους της και πληρώνοντας φόρους».
Δημοσιογραφικές έρευνες έχουν δείξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων η Amazon δεν έχει φροντίσει τους εργαζομένους της (η βρετανική «Guardian» έχει αποκαλύψει περίπτωση εργαζόμενης στην εταιρεία που έμεινε… άστεγη επειδή λόγω τραυματισμού δεν μπόρεσε για κάποιο χρονικό διάστημα να δουλέψει).
Είναι επίσης γνωστή η πρακτική της Amazon και άλλων γιγαντιαίων επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, όπως η Google και η Apple, να μεταφέρουν και να εγγράφουν τους τζίρους και τα κέρδη τους από χώρα σε χώρα, προκειμένου να γλιτώνουν φόρους.