Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με νέα της έκθεση η Moody’s. Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντέξει μια ακόμα μεγάλη ύφεση που θα πιέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος ενώ ο αντιπρόεδρός του Paolo Leschiutta υπογραμμίζε ότι «αν και υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις από το 2008, παραμένει ευάλωτη σε οικονομικούς όρους, καθώς το χρέος είναι υψηλότερο, υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να συμβάλουν στην ανάκαμψη, οι τιμές των assets κορυφώνονται, τα πολιτικά και ρυθμιστικά ρίσκα αυξάνονται και οι διασπαστικές τεχνολογίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς».
«Γενικά, το διαθέσιμο περιθώριο ελιγμού για να μετριαστεί η επίπτωση μιας ακόμα ύφεσης, συρρικνώνεται», προσθέτει.
Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους έχουν παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, αφήνοντας πολλούς εκδότες πιο έκθετους στην περίπτωση που αυξηθούν κατά πολύ τα επιτόκια και παραμείνουν υψηλά. Τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα του δημόσιου χρέους επίσης θα αφήσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και στην επίπτωση του κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού.
Οι ενέργειες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη από την τελευταία ύφεση έχουν περιορίσει τις επιλογές για την αντιμετώπιση της επόμενης οικονομικής πτώσης, εκτιμά ο οίκος. Τα αποτελέσματα της νομισματικής χαλάρωσης ελαττώνονται και οι διαδοχικοί γύροι μέτρων σε υποεθνικό επίπεδο καθιστούν δυσκολότερες τις περαιτέρω περικοπές και την προσαρμογή του προϋπολογισμού. Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, περιορίζοντας την ταχύτητα της ανάκαμψης μετά από μια ύφεση.
Κατά τη Moody’s, οι αυξημένες τιμές σημαίνουν πως ορισμένα assets και ορισμένες χρηματαγορές κινδυνεύουν με ξαφνική διόρθωση αν τα επιτόκια αυξηθούν γρήγορα και πέραν των προσδοκιών της αγοράς. Για τις εταιρείες, οι υψηλοί πολλαπλασιαστές και οι αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού αυξάνουν τα ρίσκα εκτέλεσης εξαγορών και συγχωνεύσεων διότι οι εταιρείες που πληρώνουν υπερβολικά ποσά για συμφωνίες μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο να μειώσουν το χρέος.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Moody’s, η χαμηλή ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία σε ορισμένες περιοχές πυροδοτούν την οικονομική ανασφάλεια, υποθάλπτοντας αντισυστημικά κινήματα, που θα μπορούσαν να δουν τη δημοφιλία τους να αυξάνεται ακόμα περισσότερο εάν ξεσπάσει και άλλη κρίση. Ακόμα και οι συστημικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να παρέμβουν για να αποσύρουν την στήριξή τους ή για να αυξήσουν τον προστατευτισμό.
Οι ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές επίσης δημιουργούν πρόβλημα σε σειρά τομέων και δημιουργούν νέες πηγές ανταγωνισμού, με αυτούς που υστερούν να αποδυναμώνονται ακόμα περισσότερο στην περίπτωση ύφεσης. Οι τομείς με πολλά προσωπικά δεδομένα αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο επιθέσεων κλοπής δεδομένων και σοβαρού πλήγματος στη φήμη και στα οικονομικά τους.