Στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ στέκεται η Μόσχα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Σε αντίθεση με τη Δύση η οποία «πετά το μπαλάκι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης παροτρύνοντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν υπεύθυνα στην αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας, «αδιαφορώντας» ουσιαστικά για το ποσοστό της αποχής από τις κάλπες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το δημοψήφισμα ως γενόμενο», υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μια φιλοδοξία να διασφαλιστεί η γρήγορη είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη γνώμη του λαού της πΓΔΜ.
Συμπληρώνει δε, πως πρόθεση της Ρωσίας είναι να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου και με ευρεία υποστήριξη από τον λαό».
«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της πΓΔΜ δεν έδωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έγιναν αμέσως αποδεκτά από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και από την Ουάσινγκτον. Υπάρχει μια φιλοδοξία να διασφαλιστεί η γρήγορη είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη γνώμη του λαού της πΓΔΜ. Η βασική μας θέση παραμένει αμετάβλητη: μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου και με ευρεία υποστήριξη από τον λαό. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια αυτά» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το δημοψήφισμα ως γενόμενο (είναι απαραίτητο το 50%) και αποδεικνύει σαφώς ότι οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ προτιμούν να μποϊκοτάρουν τις αποφάσεις που έχουν επιβληθεί από το εξωτερικό στα Σκόπια και στην Αθήνα. Κορυφαίοι πολιτικοί από το ΝΑΤΟ και τις χώρες της ΕΕ συμμετείχαν με άμεσο τρόπο στην εκτεταμένη εκστρατεία προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας» προσθέτει η ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της πΓΔΜ, κάτι που τονίστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της πΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβανόφ. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης».
Τι εκτιμούν ρώσοι εμπειρογνώμονες
Η Μόσχα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, δηλώνει επίσημα το Κρεμλίνο, ενώ ρώσοι εμπειρογνώμονες λένε ότι αν υπάρξουν απόπειρες να νομιμοποιηθεί το αποτυχημένο, όπως το χαρακτηρίζουν, δημοψήφισμα, εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, δεδομένου ότι οι προοπτικές ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ παραμένουν για τους πολίτες της ένα φλέγον ζήτημα.
Ωστόσο, όλοι επισημαίνουν ότι αυτό που απασχολεί την Μόσχα είναι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και όχι τόσο στην ΕΕ.
«Η κατάσταση στην Μακεδονία μπορεί να εξελιχθεί με βάση απρόβλεπτα σενάρια» υποστηρίζει η εμπειρογνώμων της τμήματος ερευνών για την Μαύρη και Μεσόγειο Θάλασσες του Ινστιτούτου Ευρώπης Αικατερίνα Έντινα, επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν το παν για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην μακεδονική βουλή, επειδή διαφορετικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την δική τους νομιμότητα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη Μακεδονία».
Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Πριμακόφ, εκτιμά ότι οι όποιες απόπειρες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του αποτυχημένου δημοψηφίσματος μπορούν να προκαλέσουν τις διαμαρτυρίες του κόσμου.
«Πρέπει να ληφθεί υπ όψιν η εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία και επειδή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν αποδεκτά με τρόπο ήρεμο, πρέπει να αναμένουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή επιβεβαιώνει ότι αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις περιμένουν εκείνοι που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα» δηλώνει ο Ολέτσενκο.
Η Εντινα θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πραγματικότητα σημαίνουν αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια. «Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της πιο οξείας περιόδου πολιτικής κρίσης, έδειξαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την Ουάσιγκτον, ενώ τώρα έδειξαν ότι την «καραμέλα» που έδωσαν στους μακεδόνες με την μορφή μιας διατύπωσης (για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ) δεν συνιστά τόσο μια ψηφοφορία για την μετονομασία, όσο μια ψηφοφορία για την ευρωατλαντική προοπτική. Ωστόσο η «καραμέλα» δεν λειτούργησε».
Με τη σειρά του ο Ολέντσενκο επισημαίνει ότι πρώτος από τις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες που αντέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ. «Αυτό είναι αξιοσημείωτο, υπό την έννοια ότι δείχνει με σαφήνεια προς το συμφέρον ποιών πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα στην Μακεδονία, ποιος βασικά επωφελείται από αυτό».
Ο ρώσος αναλυτής επισημαίνει, επίσης, ότι για να κατανοήσει κανείς τις εξελίξεις, στις οποίες ασκούν σημαντική επιρροή οι παίκτες, «χρειάζεται να δει κανείς προσεκτικά το πώς θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων».