Με χαμηλή την προσέλευση στις κάλπες και ανάμεικτα τα συναισθήματα τόσο για την είσοδο της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά και για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κρατική επιτροπή εκλογών (SEC) στην ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα.
Στο 100% των εκλογικών τμημάτων ψήφισε το 36,91% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή 666.743 άτομα.
Από αυτούς ένα ποσοστό 91,46%, δηλαδή 609.813 άτομα ψήφισαν «Ναι», το 5,66%, δηλαδή 37.700 ψηφοφόροι ψήφισαν «Όχι», ενώ ένα ποσοστό μόλις 2,89% των ψηφοδελτίων, που αντιστοιχεί σε 19.221 ψηφοδέλτια, ήταν τα άκυρα.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης μέσα σε 15 μέρες και θα προωθηθούν στη Βουλή.
Το ποσοστό προσέλευσης θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό δεδομένου ότι απαιτείτο τουλάχιστον από 50% και πάνω, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο, βάσει του Συντάγματος της χώρας. Εντούτοις, βάσει συνταγματικών προβλέψεων το δημοψήφισμα αυτό δεν είχε δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ πάντως δεν θα είναι εύκολο να επικυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, μιας και η πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη. Έτσι παραμένει για την ώρα ασαφές αν τελικά η διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα κλείσει τυπικά με την κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας. Ασαφής όμως παραμένει και η πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σκοπιανός πρωθυπουργός, παρά την μεγάλη αποχή, επιμένει να προωθήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο, με το ενδεχόμενο πάντως εκλογών να είναι ορατό.
Τις επόμενες ημέρες θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει κλίμα για συμφωνία με την αντιπολίτευση των Σκοπίων για συνταγματική αναθεώρηση είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τόνισε ο ίδιος μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα.
Ο Ζάεφ καλείται τις επόμενες ημέρες να βρει τις ψήφους 11 βουλευτών, ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι συζητήσεις, ανακοίνωσε, θα ξεκινήσουν αύριο, ενώ χαρακτήρισε ως ύστατη λύση την προκήρυξη εκλογών.
«Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις. Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» τόνισε.
«Εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές» επισήμανε, προσδιορίζοντας το χρόνο διεξαγωγής τους προς το τέλος Νοεμβρίου.
VMRO-DPMNE: Απορρίφθηκε η συμφωνία
«Οι πολίτες είπαν ένα δυνατό όχι στη συμφωνία με την Ελλάδα. Τα 2/3 των «Μακεδόνων» πολιτών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη γι ‘αυτούς. Οι παράλογες ερμηνείες και οι χειρισμοί του Ζάεφ είναι μάταιοι» αναφέρει από την πλευρά του τη Δευτέρα το εθνικιστικό κόμμα VMRO- DPMNE.
«Εκτός από όλες τις πιέσεις, τις απειλές και τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, οι πολίτες δήλωσαν «όχι» στην επιζήμια συμφωνία για αλλαγή της ονομασίας. Οι πολίτες έστειλαν με σαφήνεια ένα μήνυμα, ότι ο Ζάεφ δεν έχει καμία νομιμότητα να προωθήσει αυτή τη συμφωνία. Οι πολίτες έχουν απορρίψει τη συμφωνία αυτή» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το VMRO, ο Ζόραν Ζάεφ, «αντί να χειραγωγεί, πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να απορρίψει αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι εις βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η βίαιη προώθηση αυτής της συμφωνίας συνθηκολόγησης θέτει τη χώρα σε αδιέξοδο».
Ο Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει το κόμμα, χειραγώγησε επίσης τη διεθνή κοινότητα και τους αντιπροσώπους της, στους οποίους είπε ψέματα για (να κερδίσει τη) μεγάλη υποστήριξη.
«Ο άμεσος ένοχος για την αποτυχία αυτού του δημοψηφίσματος είναι η εγκληματική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζάεφ. Το έγκλημα, η διαφθορά, οι δολοφονίες και οι λεηλασίες δεν είναι ευρωπαϊκές αξίες. Οι πολίτες με το SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – το κόμμα του Ζάεφ) στην εξουσία έχουν μείωση της ασφάλειας, δεν υπάρχει κανόνας δικαίου και υπάρχει χειροτέρευση στην εκπαίδευση, την υγεία και τη γεωργία. Με αυτή τη κατάσταση το κράτος μόνο βυθίζεται» υποστηρίζεται ακόμα στην ανακοίνωση.