Κυκλώνας «Ζορμπάς»: Σαρωτικό το πέρασμα του από τη Φθιώτιδα και την Εύβοια

Αγωνία για τους αγνοούμενους – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πληγείσες περιοχές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθούν άμεσα όλες οι πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα περιοχές, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, την ίδια ώρα που συνεχίζει να αγνοείται η τύχη τριών ατόμων στην Εύβοια.

Σε έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ταφύλλης σημείωσε ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 1.300 κλήσεις εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ έκανε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με αυτό, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Παρά τις τελευταίες προβλέψεις ωστόσο για εξασθένιση του φαινομένου, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια, υπερχείλιση ποταμών, «έμφραγμα» στο οδικό δίκτυο με διακοπές κυκλοφορίας αλλά και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στη χώρα.

Τρεις αγνοούμενοι στην Εύβοια

Στο Μαντούδι Ευβοίας, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε πολύ νερό, δημιουργώντας λίμνη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και άνθρωποι να στις ταράτσες τους για να προστατευθούν.

Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνει ο χείμαρρος και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μέσα σε αυτό υπήρχαν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις, ενώ στο ίδιο περίπου σημείο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, αγνοείται ακόμη ένας άνδρας.

«Χτυπάει» Εύβοια και Φθιώτιδα

Σε ένταση βρίσκεται το μεσημέρι η μεσογειακή καταιγίδα «Ζορμπάς» πάνω από το Θεολόγο της Φθιώτιδας, το Προκόπι και το Μαντούδι της Εύβοιας.

Οι πληγές που αφήνει πίσω της είναι τεράστιες και ήδη οι δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

«Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα των σπιτιών τους γιατί φοβήθηκαν» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου, Χρήστος Καλυβιώτης, που όπως λέει «υπάρχει ένα μέτρο νερό ακόμα στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με την Αιδηψό».

Ο κ. Καλυβιώτης κάνει λόγο για μεγάλες ζημιές ακόμα και στην Λίμνη, καθώς «έχουν έρθει φερτά υλικά που έφραξαν τους δρόμους και πλημμύρισαν σπίτια. Αυτοκίνητα «χώθηκαν» στη λάσπη». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο παραλιακός δρόμος από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι Αγ. Νικολάου έχει κλείσει από τα ορμητικά νερά. Τεράστια ζημιά έχει πάθει ξενοδοχείο στα Κατούνια και έχουν πέσει βράχοι και προς την μονή Γαλατάκη.

Στην ευρύτερη περιοχή του Θεολόγου Φθιώτιδας, μηχανήματα του δήμου Λοκρών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί από τη Λαμία, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Λιβαδειά, δίνουν μια πραγματική μάχη για να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς την κυκλοφορία ακόμη και στο βασικό οδικό δίκτυο καθώς κάτω από γέφυρες που διέρχεται ο δρόμος προς το Θεολόγο έχουν συγκεντρωθεί νερά που ξεπερνούν το ένα μέτρο.

Όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει και έχουν μεταφέρει τόνους λάσπης σε κάθε παραλιακή πρόσβαση ενώ η βροχόπτωση συνεχιζόταν το μεσημέρι με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

«Ζούμε από τα μεσάνυχτα έναν πραγματικό εφιάλτη και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες γιατί οι καταστροφές σε περιουσίες είναι μεγάλες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θύμιος Καραΐσκος, λίγο μετά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εκτός από την περιοχή του Θεολόγου οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στο Μαρτίνο, τη Μαλεσίνα, τον Προσκυνά και την Τραγανά αλλά ακόμη και στην περιοχή της Αταλάντης όπως επίσης στην Αρκίτσα και τις Λιβανάτες. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε ακόμη τη μάχη καθώς τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να είναι έντονα. Δεν είναι η ώρα της αποτίμησης καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν τεράστιες ζημιές σε περιουσίες» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λοκρών, Νίκος Λιόλιος.

Ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σημαντικότερα από τα οποία εντοπίζονται στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο), την Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος και Κιβέρι) και τη Βόρεια Εύβοια.

Σοβαρά προβλήματα παραμένουν στο Μαντούδι Ευβοίας λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης. Έχει ενεργοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τρία άτομα που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα.

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περισσότερα από 1.300 περιστατικά, πολλά από τα οποία αφορούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης ατόμων στις πληγείσες περιοχές. Η Ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν.

Σύμφωνα με το σημερινό Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 – 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και στην Αττική για βροχές, οι οποίες κατά διαστήματα μπορεί να είναι και ισχυρές.

«Κάνουμε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε συστήσει και ιδιαίτερα να μη διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χειμάρρους. Είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων τις οποίες οργάνωσε τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική για να διασωθούν συμπολίτες μας από οχήματα που παρασύρθηκαν από ρέματα» σημειώνει ο ίδιος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.