Στο μεταξύ, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες ως προς την επιχειρησιακή δυνατότητα του τουρκικού γεωτρύπανου Fatih (Πορθητής) να πραγματοποιήσει γεώτρηση ανοικτά της Αττάλειας ή αλλού. Πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, αναφέρουν ότι παραιτήθηκαν ή απείλησαν να παραιτηθούν Νορβηγοί επιστήμονες των οποίων οι υπηρεσίες εξασφαλίστηκαν από την TPAO προκειμένου να μπορέσει να επιχειρήσει σύντομα το Fatih. Δεν έγινε γνωστό ποιες είναι οι ειδικότητες των Νορβηγών, ούτε αν έγιναν προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς ή προσπάθειες αντικατάστασής τους.
Παλαιότερα πάντως γράφτηκε ότι τη διαχείριση του Fatih, ενόψει της πρώτης γεώτρησης, είχε αναλάβει η Caspian Drilling Company (CDC), θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar. Το γεγονός πάντως ότι ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της συμφωνίας TPAO – Rowan Companies plc για τη μίσθωση του Rowan Norway για πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων δημοσιοποιήθηκαν και οι πληροφορίες για προβλήματα στελέχωσης του Fatih, οδηγούν για την ώρα στο συμπέρασμα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αξιοποιηθεί για γεώτρηση, χωρίς να είναι επιβεβαιωμένος ο λόγος γι’ αυτή τη δυστοκία. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και οι κυπριακές αρμόδιες αρχές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Υπάρχει όμως άλλο ένα σοβαρότερο θέμα με τον «Πορθητή»: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της Λευκωσίας από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ρυμουλκούμενης πλατφόρμας γεωτρήσεων Rowan Norway που μίσθωσε η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO για δύο γεωτρήσεις στη Μεσόγειο συνάγεται ότι οι επιλεγέντες στόχοι για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων βρίσκονται σε μικρό θαλάσσιο βάθος. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, όταν σταθεροποιηθεί για γεωτρητική εργασία στηρίζεται σε τρία μεγάλα μεταλλικά «πόδια» (jacks) τα οποία έχουν μήκος 568 πόδια (περίπου 173 μέτρα) και «καρφώνονται» στον βυθό. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ιδιοκτήτριας -αμερικάνικης- εταιρείας (Rowan Companies plc), η μισθωθείσα από την TPAO πλατφόρμα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε βάθος νερού μεγαλύτερο από 122 μέτρα (400 πόδια).
Αυτό σημαίνει πως με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα η τουρκική εταιρεία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην ανοικτή θάλασσα, ούτε βεβαίως σε κάποιο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ, όπου το ύψος του νερού ξεπερνά τα 2.000 μέτρα. Εκ των πραγμάτων, οι δύο τουρκικές γεωτρήσεις «στη Μεσόγειο» θα πραγματοποιηθούν σε σημεία κοντά στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, πιθανότατα ανοικτά της Αττάλειας.