«Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει στη Βουλή, εάν και όταν έρθει. Όπως εξήγησε, ο βασικός λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ θεωρεί τη συμφωνία απαράδεκτη είναι «διότι δεν εξασφαλίζει, όπως λέει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, σταθερότητα, ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων με τις γειτονικές χώρες», ενώ ταυτόχρονα η συμφωνία συνήφθη με πολύ επιταχυνόμενους ρυθμούς, «κατ’ απαίτηση των Αμερικανών».
«Ήταν συγκεκριμένο σχέδιο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «όλοι πέρασαν από τα Σκόπια και συνεχίζουν να περνάνε, συνεχίζουν να πιέζουν για να εγκριθεί απ’ τον γειτονικό λαό η συμφωνία αυτή, χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα, πολιτικές δυνάμεις, ανθρώπους…».
Σύμφωνα με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο σχεδιασμός αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να ενδιαφέρονται «να διώξουν εντελώς από τα Βαλκάνια άλλες δυνάμεις, κυρίως τη Ρωσία, κατ’ επέκταση και την Κίνα, η οποία έχει συμφέροντα, επίσης, στα Βαλκάνια».
Αντικρούοντας τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο από τη γειτονική χώρα, τόνισε ότι «δεν πρόκειται γι’ αυτό. Εκεί υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές βάσεις. Τα Σκόπια επιδιώκεται να γίνουν προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εδώ θα μπαινοβγαίνουν απ’ τα σύνορα Αμερικανοί, ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες. Και βέβαια υπάρχουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν σχέδια για αλλαγή συνόρων, με βάση το «διαίρει και βασίλευε». Μπαίνουμε σε επικίνδυνους δρόμους, ειδικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι με τη συμφωνία «εξακολουθούν να υπάρχουν αλυτρωτικά συνθήματα και αλυτρωτικές απόψεις και μάλιστα με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης όπως είναι ο «Μακεδόνας πολίτης, η «μακεδονική γλώσσα»» και υπογράμμμισε ότι αυτές οι θεωρίες είναι ανιστόρητες, για να συμπληρώσει ότι με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και σειρά άλλων διεθνών συνθηκών καθορίστηκαν τα σύνορα των χωρών.
Υποστήριξε, δε, ότι το ΚΚΕ «δεν έχει πρόβλημα με το όνομα, καθώς γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας θα μπορούσε να οριστεί» και υπενθύμισε την κριτική που ασκεί το κόμμα σε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις από το 1992, καθώς αυτές «εντόπισαν ως κύριο πρόβλημα το όνομα μόνο και αφήσανε όλα τα άλλα, τον αλυτρωτισμό ή τον ρόλο των άλλων δυνάμεων στο «διαίρει και βασίλευε» στην περιοχή και τα προβλήματα που δημιουργούνται».
Κατά των συλλαλητηρίων με αλυτρωτικό περιεχόμενο
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ έχει εναντιωθεί στα συλλαλητήρια με εθνικιστικό και αλυτρωτικό περιεχόμενο, «γιατί όταν λες «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», παραβλέπεις ότι υπάρχει και γεωγραφικό μέρος της παλιάς Μακεδονίας που σήμερα ανήκει στην πΓΔΜ και στη Βουλγαρία». Όπως ανέφερε, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση αλλαγής συνόρων, δηλαδή, «διεκδίκησης εκ μέρους της ελληνικής άρχουσας τάξης εδάφους από την «παλιά γεωγραφική Μακεδονία»».
«Ο απλός κόσμος δεν σκέπτεται έτσι, όμως υπάρχουν δυνάμεις που δρουν, όπως οι διάφορες αμερικανικές παροικίες, διάφοροι άλλοι που καθοδηγούν αυτή την υπόθεση ή άλλοι για δικά τους συμφέροντα, για παράδειγμα τμήμα της ρωσικής ολιγαρχίας που παρεμβαίνει για τα ζητήματα αυτά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι και σε αυτό το ζήτημα θα εκφραστεί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.
Ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που έχουν εξαγγείλει οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ έναντι αυτής, τόνισε ότι «το Σκοπιανό», όπως και το συνταξιοδοτικό ή τα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν μετά τα μνημόνια αποτελούν, ίσως, παραμέτρους για προσφυγή στις κάλπες, αλλά όχι από μόνα τους. Συμπεριέλαβε στους καθοριστικούς των εξελίξεων παράγοντες την πορεία των αντιθέσεων ισχυρών οικονομιών στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, καθώς και τη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αναλύσεις του ΚΚΕ, νέα επικείμενη διεθνή κρίση, επισημαίνοντας ότι όλα αυτα θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, είπε ότι είναι πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το πρώτο δίμηνο του 2019, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τον Μάιο έτσι κι αλλιώς έχουμε εκλογές», ενώ η κυβέρνηση «έχει δυνατότητα με βάση τον εκλογικό νόμο, η θητεία να πάει Σεπτέμβρη έως Οκτώβρη».
«Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου»
Για την πιθανότητα να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ παρατήρησε ότι το κύριο ζήτημα είναι «να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου που προβλέπει την προσωπική διάφορα, που προβλέπει νέα μείωση στις συντάξεις».
Σχετικά με τις εξαγγελίες της ΝΔ για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, βάσει όσων λέει, «θα αντικαταστήσει τον νόμο με έναν άλλο, που θα είναι ίδιος, πιθανόν να είναι και χειρότερος».
Αναφορικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι παρά τις επιμέρους διαφορές, «στα κύρια ζητήματα είναι στην ίδια κατεύθυνση η πολιτική τους και τα μέτρα που προτείνουν στον ελληνικό λαό» για να συμπληρώσει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «είναι από ποια τσέπη θα τα πάρουν από τον ελληνικό λαό».
Επίσης, μίλησε για τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε φτωχές λαϊκές οικογένειες, για τους 50.000 πλειστηριασμούς που αφορούν στην πρώτη κατοικία και για τη μείωση του αφορολόγητου.
Για όσα συνέβησαν στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «οι εικόνες που είδαμε ήταν απαράδεκτες, είναι φαινόμενα μαζί με ρατσισμό, με τέτοια νοοτροπία που καταντά να είναι έρπων φασισμός»» και επέρριψε ευθύνες στο κράτος και στην κυβέρνηση που δεν λύνουν ζητήματα στο κέντρο της Αθήνας, με κοινωνικές δομές και με κρατική κοινωνική υποστήριξη, ώστε να βοηθηθούν ολόπλευρα αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τον εργαζόμενο άνθρωπο και συνολικότερα την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα «να οδηγούμαστε σε τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα».