Η Γαλλία δεν προτίθεται προς το παρόν να δεχθεί το πλοίο Aquarius να δέσει και να αποβιβάσει δεκάδες μετανάστες στο λιμάνι της Μασσαλίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
«Προς το παρόν είναι ‘όχι'», δήλωσε ο Μπρινό Λε Μερ όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM News TV αν το Παρίσι προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν ναυλώσει το πλοίο να επιτρέψει την αποβίβαση των 58 μεταναστών που μεταφέρει στο λιμάνι αυτό στη νότια Γαλλία.
Τα πλοία υποτίθεται ότι παίρνουν άδεια να δέσουν στο κοντινότερο λιμάνι βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, πρόσθεσε ο Λε Μερ, σημειώνοντας ότι η Μασσαλία δεν είναι το κοντινότερο.
Την ίδια ώρα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα καταλήξει «εντός της ημέρας» σε μια λύση για το πλοίο Aquarius.
«Από χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ (…) εργάζονται αδιάκοπα, ελπίζω να έχουμε μια απάντηση εντός της ημέρας», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Sud Radio.
«Θα βρούμε μια λύση», διαβεβαίωσε η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι κι άλλες παρόμοιες κρίσεις επιλύθηκαν τους τελευταίους μήνες μέσω μιας συμφωνίας για το μοίρασμα της υποδοχής των προσφύγων μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Μετά το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών στους μετανάστες, τα πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες στην Μεσόγειο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες για την αποβίβασή τους στην Ευρώπη.
Σε αντίθεση με την Ισπανία, η Γαλλία δεν έχει δεχθεί ποτέ την αποβίβαση μεταναστών από πλοία διάσωσης, επιχειρηματολογώντας ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας οι ναυαγοί πρέπει να αποβιβάζονται στο πιο κοντινό «ασφαλές λιμάνι».
Το πιο κοντινό λιμάνι στις λιβυκές ακτές «όλοι το γνωρίζουν, είναι στην Ιταλία ή στη Μάλτα», επανέλαβε η Λουαζό. «Δεν θα αλλάξουμε τη γεωγραφία», επέμεινε.
«Έχει κανένα νόημα να μένουν για πέντε μέρες στη θάλασσα άνθρωποι που θα μπορούσαν να μείνουν μόνο μία όταν η Ευρώπη δεσμεύεται ήδη από την αποβίβαση (…) για τη διανομή των αιτούντων άσυλο», διερωτήθηκε η ίδια.
«Η Ευρώπη είναι δέκα φορές πιο αλληλέγγυα από ό,τι ήταν προηγουμένως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξαναλέμε στην Ιταλία ότι η ιδέα να κλείσει τα λιμάνια της σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι αντίθετη με το δίκαιο, είναι αντίθετη με την ανθρωπιά», σημείωσε η Λουαζό.
«Αυτό για το οποίο λυπόμαστε είναι που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει εαυτόν εκτός της ευρωπαϊκής αυτής αλληλεγγύης η οποία είναι απαραίτητη», κατέληξε η Γαλλίδα υπουργός.