Χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την ώθηση της καινοτομίας

Το νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Proof of Concept (PoC) από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών έχει στόχο την εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων ερευνητικών προτάσεων

Θέλοντας να αναστρέψει το φαινόμενο του brain drain, της φυγής δηλαδή νέων ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, το οποίο στα χρόνια της κρίσης έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών προκηρύσσει το νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Proof of Concept (PoC) που στοχεύει στην εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων ερευνητικών προτάσεων.
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους νέους επιστήμονες και ερευνητές ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, καθώς και εταιρειών από όλη την Ελλάδα να προωθήσουν τις ερευνητικές τους προτάσεις και να τις μετατρέψουν σε εμπορικά προϊόντα.
Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα της πρότασης σε τεχνικό και εμπορικό επίπεδο, στην αδειοδότηση/εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη διαχείρισή τους, στη διαπραγμάτευση της πρότασης, καθώς και  στην ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος ή μιας νέας επιχείρησης.
Το PoC υποστηρίζεται οικονομικά από δωρητές. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 500.000 ευρώ ετησίως για την υποστήριξη 10 προτάσεων (μέχρι 50.000 ευρώ/πρόταση). Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης 6 μηνών χωρίς να αυξηθεί η οικονομική υποστήριξή της.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον χειμερινό κύκλο έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2018.
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά εδώ και μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα

Το έργο θα κάνει δεκτές προτάσεις για αξιολόγηση 2 φορές τον χρόνο, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.
Προθεσμία     Ολοκλήρωση
υποβολής      αξιολόγησης
Εαρινός κύκλος      30 Απριλίου
      25 Μαΐου
Χειμερινός κύκλος      31 Οκτωβρίου
      25 Νοεμβρίου
Μετά το πέρας της υποβολής των προτάσεων, οι κριτές αξιολογούν τις προτάσεις και εισηγούνται στη  Συμβουλευτική Επιτροπή. Οι κριτές είναι εξειδικευμένα άτομα από το τεχνολογικό οικοσύστημα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και δίνουν τις απόψεις τους σε ειδικά-τυποποιημένα φύλλα για κάθε πρόταση ξεχωριστά. Κάθε πρόταση αξιολογείται από 3 κριτές.
Το πρόγραμμα PoC συντονίζεται από πενταμελή Συμβουλευτική Επιτροπή με μέλη τόσο από το ελληνικό όσο και από το διεθνές τεχνολογικό περιβάλλον. Η Συμβουλευτική Επιτροπή επιλέγει τις καλύτερες προτάσεις, αφού λάβει υπόψη τις αξιολογήσεις των εξωτερικών κριτών. Παρακολουθεί σε τακτική βάση τα χρηματοδοτούμενα έργα και εγκρίνει τη συνέχισή τους και τον προϋπολογισμό τους. Κάθε πρόταση αξιολογείται συνεχώς και διακόπτεται αν αξιολογηθεί αρνητικά από τη Συμβουλευτική Επιτροπή.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα PoC είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://www.psppoc.gr ή στην κυρία Μαρία Κωνσταντίνου (konstantinou@psp.org.gr, τηλ. 2610-911.557).

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

To Eπιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ) είναι ένα Τεχνολογικό Πάρκο που ιδρύθηκε το 1989 από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
Αποτελεί έναν από τους εταίρους-κλειδί στο περιφερειακό οικοσύστημα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας της Δυτικής Ελλάδας, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, επιμελητήρια, συνεργατικούς σχηματισμούς και ενώσεις επιχειρήσεων.
Για περισσότερα από 15 χρόνια, το ΕΠΠ υποστηρίζει την ίδρυση και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων έντασης γνώσης σε διάφορους τομείς, όπως οι ΤΠΕ, η βιοτεχνολογία, η ενέργεια και άλλες τεχνολογίες βιομηχανικής εφαρμογής, συμμετέχοντας στην οικονομία της γνώσης για την πόλη και την περιοχή. Η προέλευση των επιχειρήσεων αυτών είναι κυρίως από την περιοχή, υπάρχουν όμως και επενδύσεις από το εξωτερικό μέσα από την απευθείας απόκτηση μετοχών ή χρησιμοποίηση κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου (VCs). Η πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών παρουσιάζει υψηλό βαθμό εξωστρέφειας.
Σήμερα το ΕΠΠ φιλοξενεί 24 εταιρείες και οργανισμούς, απασχολώντας περίπου 120 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και εξειδίκευσης  σε τομείς όπως η μηχανική, η φυσικοχημεία, η ιατρική κ.λπ. Οι εταιρείες υποστηρίζονται με ένα μείγμα υψηλής ποιότητας υποδομών, εξοπλισμού, διοικητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.