«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα την επόμενης Κυριακής, με το οποίο οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποφανθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ κορυφώνει την προεκλογική του εκστρατεία με προκλητικές αναφορές, έντονα είναι και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται για το ποσοστό της αποχής ιδιαίτερα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δείγμα του ότι το συγκεκριμένα ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως και φαίνεται να «φοβίζει».
Μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη γερμανική εφημερίδα FAZ, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η συμφωνία θα πάει στη Βουλή ακόμη κι αν δεν πιαστεί το 50% της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, και την αντίθετη γνώμη του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο Ντιμιτρόφ ανέπτυξε περισσότερο τη θέση του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια.
«Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το «ναι» τόνισε ο σκοπιανός υπουργός, μιλώντας ωστόσο και για ενδεχόμενο απόρριψης της συμφωνίας.
«Σε περίπτωση που κερδίσει το «όχι» έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει» υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί, και ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες.
Όπως ανέφερε, η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.
Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο. Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επισήμανε, επίσης, ότι η κοινωνία της χώρας έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ περνάει μέσα από τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι οι ηγέτες – από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μέχρι την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ- τόνισαν ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» αν θέλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι (σ.σ. της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) και ότι θέλουν να μας δουν σε αυτό το τραπέζι» σημείωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.