Με το βλέμμα στραμμένο στη «Μεγάλη Κυριακή» των Σκοπίων, στις 30 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται όλα τα κόμματα. Η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών από τους γείτονες θα σημάνει την έναρξη έντονων πολιτικών διεργασιών και στην Ελλάδα. Ομως, όπως ακούγεται στους διαδρόμους της Βουλής, το Μέγαρο Μαξίμου… προσέχει για να έχει. Και προετοιμάζεται για την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Υπόγειες διεργασίες και έντονο παρασκήνιο έχει στηθεί προκειμένου να βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) για να περάσει το Μακεδονικό, χωρίς μάλιστα να έχει ανάγκη τον Πάνο Καμμένο.
■■■
Μετρώντας τα «κουκιά» στο Μαξίμου, βλέπουν ότι μπορεί να ξεπεραστούν ακόμη και οι καλύτερες προσδοκίες τους. Ηδη ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε βέβαιος πως η συμφωνία θα υπερψηφιστεί. Διότι στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν «δαγκωτό» υπέρ της συμφωνίας προσθέτουν την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και δύο ή τρεις ποταμίσιους βουλευτές, όπως τον Μαυρωτά, τον Δανέλλη και – γιατί όχι; – και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Και ίσως και τον Σπύρο Λυκούδη που δήλωσε ότι η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο στόχαστρο έχει μπει και ένας ανεξάρτητος βουλευτής, συγκεκριμένα ο προσφάτως νυμφευθείς Χάρης Θεοχάρης, επομένως ο αριθμός των 151(+) βουλευτών συγκεντρώνεται. Οπως λέει, πάντως, παλαιός κοινοβουλευτικός που ξέρει από ίντριγκες και πολιτικό παρασκήνιο, «αν όλα αυτά είναι… σιγουράκια ή διακαείς πόθοι στο Μαξίμου θα το δούμε σύντομα».
■■■
Πάντως, ο Πάνος Καμμένος θα επιχειρήσει να «μαντρώσει» τους βουλευτές του συγκαλώντας σύντομα Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου και θα ανανεώσει τους όρκους πίστης του στην… ελληνική Μακεδονία.
Οταν δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής στην Αυστρία, μεταξύ των θεμάτων που έβαλε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας είναι και αυτό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu). Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε, όπως έγινε γνωστό, την καθιέρωση του μηχανισμού αυτού «ο οποίος θα εξασφαλίσει στα κράτη-μέλη περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας πως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία και αλλού κατέστησαν το ζήτημα αυτό εξαιρετικά επίκαιρο».
■■■
Αξίζει ένα μεγάλο «εύγε» στον Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία του, όμως μάλλον απευθύνεται σε ανθρώπους με κοντή μνήμη. Διότι οι πηγές μου στην Ευρωβουλή μού θυμίζουν ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους υπόλοιπους της αριστερής ευρωομάδας, είχαν προτιμήσει την αποχή όταν ψηφιζόταν η εισήγηση για το RescEu. Οταν κατάλαβαν την γκάφα τους και ο ΒΗΜΑτοδότης αποκάλυψε την ενέργειά τους, βγήκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και δήλωσε ότι στηρίζουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό αλλά δεν ψήφισαν γιατί η τελική εισήγηση αποδυνάμωνε την πολιτική προστασία. Ή, όπως το λένε αλλιώς, προφάσεις εν αμαρτίαις.
Η τολμηρή Ρένα
Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαθαίνω από πολύ έγκυρη πηγή ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμα ασχοληθεί με το θέμα. Πέραν της στήριξης που πρόκειται να δώσει στον Γιάννη Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την υπόσχεση για στήριξη στους περιφερειάρχες Αρναουτάκη και Καρυπίδη, για κανέναν άλλον δεν έχει αποφασίσει. Περιμένουν, βλέπετε, πρωτοβουλίες από τον Πάνο Σκουρλέτη, όχι τόσο για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την αναδιοργάνωση του (εμφανώς διαλυμένου) κόμματος. Ισως η προσεχής συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 5 Οκτωβρίου να λύσει πολλές απορίες για τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Τσίπρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες, να θυμίσω, διεξάγονται με την απλή αναλογική. Ξέχασα να σας πω και ακόμα μία «σίγουρη» υποψηφιότητα. Αυτή της Ρένας Δούρου, που λέει με αρκετή δόση τόλμης ότι θα ξαναδοκιμάσει την τύχη της στην Περιφέρεια Αττικής γιατί έχει ακόμα έργο να προσφέρει. Το θέμα είναι εάν τη θέλουν και ο κάτοικοι της Αττικής (κυρίως στο Μάτι, στον Μαραθώνα, στη Μάνδρα και αλλού).
Καλέ, εσύ δεν είσαι η υπουργός;
Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ ήταν ξανά υφυπουργός (στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα), τότε που ο αρχηγός του κόμματός της είχε τάξει στους βουλευτές του ότι θα τους έκανε όλους υπουργούς. Οντως άρχισε να τους κάνει, αλλά κάποια στιγμή φαίνεται πως τελείωσαν τα υπουργοποιήσιμα στελέχη του (άλλα αποχώρησαν και άλλα απειλούν με αποχώρηση) και άρχισε να κάνει και πάλι υφυπουργούς από την αρχή. Ετσι έγινε και πάλι η κυρία Χρυσοβελώνη, η οποία να σημειώσω ότι στον πρώτο ανασχηματισμό έχασε τη θέση της στο υφυπουργείο Μεταφορών από έναν μετακλητό υπάλληλο (στέλεχος των ΑΝΕΛ) που είχε η ίδια προσλάβει. Τώρα στο υπουργείο Εσωτερικών είναι πιο προσεκτική. Κυκλοφορεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της με αστυνομική φρουρά και με υπουργικό αυτοκίνητο (αν και εξωκοινοβουλευτική), αλλά όχι όλες τις ώρες. Πάει, για παράδειγμα, στο σουπερμάρκετ μόνη της (!). Λέει στους αστυνομικούς της να μην τη συνοδεύσουν. Και ξέρετε τι της έκανε εντύπωση; Εκεί, σ’ ένα από τα σουπερμάρκετ του Βόλου που πήγε, την αναγνώρισαν κάτι κυριούλες και την είδαν έτσι χωρίς συνοδεία και δεν ήταν βέβαιες εάν όντως ήταν αυτή. Η πιο τολμηρή από τις δύο κυριούλες την πλησίασε και για να της φύγει η απορία τη ρώτησε: «Καλέ, εσύ δεν είσαι η Χρυσοβελώνη; Η υπουργός;». Χαρά η Χρυσοβελώνη…
***
Συστράτευση στην Κεντροαριστερά
Κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς παραβρέθηκαν την Τετάρτη στον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου που αποτελεί συνέχεια του συνεδρίου του περασμένου Ιουνίου, με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ», και συνεχίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, διοργανώνοντας ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Στον απόηχο της ΔΕΘ, η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές». Το «παρών» έδωσαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όσο και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Η παρουσία τους, χωρίς αμφιβολία, στέλνει μήνυμα συστράτευσης και εκπέμπει μια εικόνα ενότητας και συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς εν όψει εκλογών (Εθνικών – Αυτοδιοικητικών – Ευρωεκλογών).